Απόγευμα Κυριακής, η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου στο πάρκο Σανό της Μασσαλίας έχει γεμίσει. Περίπου 3.500 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί προκειμένου να ακούσουν την ομιλία με την οποία θα κλείσει η Μαρίν Λεπέν το διήμερο «θερινό πανεπιστήμιο» του Εθνικού Μετώπου. Η ηγέτιδά τους δεν τους απογοητεύει. «Η μετανάστευση δεν είναι ευκαιρία, είναι ένα βάρος» διακήρυξε από το βήμα. «Η χώρα μας δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε την όρεξη ούτε την ενέργεια να είναι περισσότερο γενναιόδωρη με τη δυστυχία του κόσμου» πρόσθεσε. «Το άσυλο έχει γίνει ακόμη μία θυγατρική της λαθρομετανάστευσης» διαβεβαίωσε. «Εξω!», «Γυρίστε στις χώρες σας!» φώναζαν κάποιοι από τους παρισταμένους. Λίγες ώρες νωρίτερα, μια νέα δημοσκόπηση είχε δείξει πως η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς θα ερχόταν πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 και θα αναμετριόταν στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Δεξιάς –έχοντας αποκλείσει τον Σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο πατήρ Λεπέν δεν έδωσε τελικά το «παρών» στο «θερινό πανεπιστήμιο» του κόμματος που συνίδρυσε πριν από 43 χρόνια και από το οποίο εκδιώχθηκε στις 20 Αυγούστου –παρότι παραμένει επίτιμος πρόεδρος. Δεν είχε προσκληθεί, η κόρη του δεν τον ήθελε εκεί. Πιστός στον ρόλο του προβοκάτορα, βέβαια, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν πήγε το Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία και διοργάνωσε εκεί δική του συγκέντρωση-γεύμα, όπου διαβεβαίωσε τους 350 υποστηρικτές του που πλήρωσαν 25 ευρώ προκειμένου να τον ακούσουν (και να γευματίσουν) πως δεν θα μείνουν «ορφανοί». «Προτείνω, όπως υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο και ο Συνασπισμός Μπλε Μαρίν, τη δημιουργία του Συνασπισμού Μπλε Ασπρο Κόκκινο» δήλωσε δανειζόμενος για το νέο του κίνημα τα εθνικά χρώματα της Γαλλίας. «Το Εθνικό Μέτωπο δεν μπορεί να αρνηθεί την πρωτοβουλία μας» πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει: το κίνημά του θα είναι ανταγωνιστικό ή μέρος του Εθνικού Μετώπου; «Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μπορεί να δημιουργήσει ό,τι σύλλογο θέλει, αλλά δεν βρίσκεται εντός του Εθνικού Μετώπου, δεν είμαστε το Σοσιαλιστικό Κόμμα εδώ» περιορίστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους η Μαρίν Λεπέν, κατηγορώντας τον Τύπο ότι συντηρεί τεχνητά «τον θόρυβο» γύρω από το σχίσμα ανάμεσα στην ίδια και στον πατέρα της.

Η κόντρα πατρός και θυγατέρας κρατάει μήνες. Αν θέλαμε να τη συνοψίσουμε σε δύο φράσεις θα λέγαμε πως η Μαρίν Λεπέν θυσίασε τον φωνακλά, εξωφρενικό, παρωχημένο πατέρα της στον βωμό της αποδαιμονοποίησης του κόμματος. Διότι, αντίθετα με εκείνον, εκείνη θέλει να κυβερνήσει και για να κατακτήσει το Ελιζέ, πρέπει να πείσει τον δεξιό ψηφοφόρο πως το κόμμα της δεν είναι (πια) ακραίο. Οπως ωστόσο επισήμαινε χθες η «Μοντ», ο Ζαν-Μαρίν Λεπέν ήταν ωσεί παρών στο «θερινό πανεπιστήμιο» του Εθνικού Μετώπου∙ και οι ιδέες πάνω στις οποίες θεμελίωσε το κόμμα πανταχού παρούσες.

Και η Τουρκία στον νέο κατάλογο «ασφαλών χωρών»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συμπεριλάβει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε έναν νέο κατάλογο «ασφαλών χωρών». Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η βεντάλια των χωρών που θα μπορούν να υποδέχονται μετανάστες στα εδάφη τους, να εξετάζουν αιτήσεις ασύλου ή να επαναπατρίζουν όσους δεν το δικαιούνται