Κάποιοι ξεκίνησαν από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και στη διαδρομή προς το κέντρο της πόλης άναβαν φωτιές κατά μήκος του δρόμου και σε αλσύλλια της περιοχής. Κάποιοι άλλοι βρίσκονταν στο λιμάνι. Και όλοι μαζί –χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες –πραγματοποίησαν χθες πορεία προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.

Η πόλη της Μυτιλήνης ήταν για μερικές ώρες κομμένη στα δύο, με τους πρόσφυγες από τη μία πλευρά και τις αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πιο θερμό για τη Λέσβο καθώς η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Η διαδικασία των καταγραφών στο λιμάνι είχε μπλοκάρει τις τελευταίες ημέρες. Οι τρεις λιμενικοί που βρίσκονταν στο απογραφικό κέντρο στο λιμάνι ήταν αδύνατο να κατορθώσουν να καταγράψουν πάνω από 3.000 μετανάστες που φθάνουν κάθε ημέρα.

Οι ουρές ατέλειωτες και οι εντάσεις μεταξύ τους συνεχείς. Στο λιμάνι η κατάσταση ήταν αποπνικτική καθώς χιλιάδες άνθρωποι είχαν στήσει σκηνές ανάμεσα σε όγκους από σκουπίδια που ανέδιδαν ανυπόφορη δυσοσμία.

Τα επεισόδια στη Μυτιλήνη είναι καθημερινά. Εκδηλώνονται μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών από διαφορετικές εθνότητες, οι οποίοι ζητούν να έχουν προτεραιότητα για καταγραφή ώστε να μπορέσουν να φύγουν.

Προ ημερών, ένα πλοίο της γραμμής αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την μπουκαπόρτα προκειμένου να μην εισβάλουν πρόσφυγες, οι οποίοι περίμεναν στο λιμάνι για να φύγουν για την Αθήνα. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν εκτός και κάποιοι τουρίστες.

Επίσης επεισόδια προκαλούνται από ομάδες κατοίκων που αντιδρούν και από ακροδεξιά στοιχεία που λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στο νησί επιχειρούν να καλλιεργήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές ακόμη και δύο ανήλικοι έφθασαν να πετάξουν μολότοφ κατά οικογενειών Σύρων που είχαν κατασκηνώσει σε σημεία της πόλης. Καζάνι που βράζει είναι φέτος όλα τα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της συνεχιζόμενης εισόδου προσφύγων και μεταναστών, με την κατάσταση ειδικά στη Λέσβο να χτυπάει κόκκινο. Οι τοπικές Αρχές έχουν εδώ και καιρό επισημάνει ότι πρόκειται πλέον για ωρολογιακή βόμβα που κανένας δεν ξέρει πότε θα σκάσει. Με τους εισερχόμενους μετανάστες να είναι φέτος –μέχρι το τέλος Ιουλίου –120.273 περισσότεροι από όσους είχαν φθάσει στη χώρα το 2014 μέσω των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αδυνατώντας να διαχειριστούν το τεράστιο προσφυγικό κύμα.

Ενδεικτικό μάλιστα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λέσβος είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο πρόσφυγες και μετανάστες (το 45,7%) που μπήκαν στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο του έτους έφθασε στο συγκεκριμένο νησί. Σήμερα, όπως ανέφερε και ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στο νησί βρίσκονται περίπου 17.000 μετανάστες.

Το καμπανάκι. «Σας απευθύνω δραματική έκκληση για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός σε ακόμη μία επιστολή του προς την Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Και προσθέτει: «Είναι όμως άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες που υφίστανται, εκτός των άλλων, και αυτή τη δοκιμασία». Μέχρι τώρα, όπως αναφέρει ο κ. Γαληνός, οι εκκλήσεις του για αποσυμφόρηση του νησιού δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Ανάλογες εικόνες είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες και στην Κω. Ολος ο παραλιακός δρόμος είχε κατακλυστεί από σκηνές στις οποίες διέμεναν μετανάστες, ενώ εντάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

«Κόλαση» στην Κω. Για συνθήκες κόλασης στην Κω έκανε χθες λόγο η Διεθνής Αμνηστία, περιγράφοντας ότι ομάδες ατόμων επιτίθενται με ρόπαλα εναντίον προσφύγων και φωνάζουν «επιστρέψτε στη χώρα σας». Πληροφορίες από κατοίκους του νησιού αναφέρουν πάντως ότι και οι ίδιοι οι μετανάστες στις διενέξεις τους χρησιμοποιούν αυτοσχέδια όπλα, όπως καλάμια στην άκρη των οποίων τοποθετούν γυαλιά.

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε το βάρος στη Μυτιλήνη γιατί πραγματικά εκεί πέρα είναι λίγο πριν από την έκρηξη» σημείωσε ο κ. Μουζάλας (στον Βήμα 99,5). «Θέλουμε να δημιουργηθεί μία σταθερή βάση στην οποία οτιδήποτε προστίθεται (σ.σ.: σε αριθμό μεταναστών) να είμαστε σε θέση πια, ήρεμα, να το διώξουμε από το νησί και να είναι και οι κάτοικοι ήρεμοι και σίγουροι ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί αυτή η κατάσταση» υποστήριξε.

Παίρνουν νέα μέτρα. Το τελευταίο διάστημα ο κρατικός μηχανισμός επιχειρεί να ενεργοποιήσει όσο περισσότερα μέσα γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερσυσσώρευση προσφύγων στα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αυξημένα δρομολόγια πλοίων ώστε να μεταφέρονται οι πρόσφυγες στον Πειραιά για να μπορέσουν στη συνέχεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Παράλληλα, ενισχύονται και οι υπηρεσίες ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων με προσωπικό αλλά και με ειδικά μηχανήματα. Στόχος είναι να μπορεί η διαδικασία να ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς για να παραλαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να μετακινηθούν στην ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο οι Μυτιληνιοί, αλλά και οι πρόσφυγες, θα έχουν σαφή σημάδια ότι η κατάσταση βελτιώνεται» είπε ο κ. Μουζάλας.