Η ανάκαμψη της ευρωζώνης, όσο μικρή και αν είναι, δημιουργεί αισιοδοξία στις χώρες του G20 καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η ανάκαμψη στην Ευρώπη ισχυροποιείται» ήταν τα λόγια του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίστηκε στην Αγκυρα ως μέρος του προβλήματος αλλά ως μέρος της λύσης. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα σε αυτές τις συναντήσεις» ανέφερε. Στην Αγκυρα συγκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών του G20.

Μέχρι πρότινος η Ευρώπη βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και προκαλούσε ανησυχίες λόγω των διαπραγματεύσεων που γίνονταν με την Ελλάδα στην προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτή τη φορά, το G20 επικεντρώθηκε σε συζητήσεις για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια, αλλά και πώς οι κινεζικές Αρχές θα καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την αναταραχή στο χρηματιστήριο.

«Η Ευρώπη βελτιώνεται με τρόπο που δεν ακούγεται πολύ» ανέφερε σε συνέντευξή της η Κάθριν Μαν που είναι επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, γεγονός που θεωρείται σημαντικό» προσέθεσε.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πάντως δεν έχουν περιθώριο για εφησυχασμό καθώς οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους. Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πρόσφατα τους ευρωπαίους πολιτικούς ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

© Bloomberg News