Με 4.000 αφίξεις προσφύγων ημερησίως στην Ευρώπη το σύστημα έχει γίνει χαώδες, τίποτε δεν λειτουργεί που να επιτρέπει μία διαχείριση με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο, δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, ζητώντας τη σύσταση λειτουργικών κέντρων υποδοχής στα σημεία άφιξης των προσφύγων -Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι βαθιά δυσλειτουργικό, λειτουργεί κακά. Ορισμένες χώρες καταβάλλουν το μεγάλο μέρος της προσπάθειας και η προσπάθεια των υπολοίπων είναι ανύπαρκτη» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτιέρες μιλώντας την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5.

Ωστόσο, επισήμανε πως η κρίση είναι διαχειρίσιμη εφόσον όλοι συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά σε διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, εξήγησε διευκρινίζοντας ότι το 86% των προσφύγων παγκοσμίως βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Πρόκειται για μία διαχειρίσιμη κρίση εάν όλοι συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης» υπογράμμισε.

Οι μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας συρράξεων έχουν γνωρίσει «μία τελείως απίστευτη αύξηση τα τελευταία χρόνια» περνώντας από τα 11.000 άτομα ημερησίως στα 42.500 το 2014, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλασιασμός των πολεμικών συρράξεων παντού στον κόσμο και ότι παλαιοί πόλεμοι παραμένουν ανεπίλυτοι» είπε προσθέτοντας: «Η ατιμωρησία και το απρόβλεπτο είναι παντού παρόντα και φοβάμαι ότι στα χρόνια που έρχονται η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Από τον Ιανουάριο, 365.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και περισσότεροι από 2.700 έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.