Χιλιάδες σφαίρες και όπλα έχουν βρεθεί από τις μέχρι τώρα έρευνες σε δύο από τα κοντέϊνερ που μετέφερε το φορτηγό πλοίο « HADDAD 1» το οποίο εντοπίσθηκε και ακινητοποίηθηκε πρωϊνές ώρες της Τρίτης στα ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Το πλοίο με το παράνομο και επικίνδυνο φορτίο μεταφέρθηκε και αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου από το πρωϊ συνεχίζεται η έρευνα από ειδική ομάδα προκειμένου να διαπιστωθεί και καταγραφεί ο οπλισμός του

Κατά την εκφόρτωση, των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο ISKENDEROUN Τουρκίας, εντοπίστηκαν ήδη και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά τετρακόσιες ενενήντα μία χιλιάδες εννιακόσιες πενήντα (491.950) σφαίρες των 9mm, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου), και η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται.

Οι έρευνες συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα δώδεκα εμπορευματοκιβώτια που ξεφορτώθηκαν από το πλοίο και παραμένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τα μέλη του κυκλώματος που είχε αναλάβει την μεταφορά είχαν λάβει όλα τα μέτρα κάλυψης του παράνομου φορτίου ώστε σε περίπτωση που γινόταν ένας απλός έλεγχος, να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά ήταν κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής) στο βάθος των containers.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης αναφορικά με το περιστατικό προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Για τη σημερινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης πλοίου μεταφοράς παράνομου φορτίου οπλισμού, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών, οδήγησαν στο να εντοπισθεί το εν λόγω πλοίο και η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η καταμέτρηση όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση».

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Βολιβίας εντοπίσθηκε μετά την αξιοποίηση πληροφοριών για το ύποπτο φορτίο του, στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Μετά από επιχείρηση στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών που επέβαιναν σε περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, το πλοίο με το ύποπτο φορτίο ακινητοποιήθηκε.

Από τις πρώτες έρευνες προέκυψε ότι το πλοίο προερχόταν από το λιμένα Αλεξανδρέττας (ISKENDERUN) Τουρκίας με προορισμό λιμένα της Λιβύης. Τα παραστατικά του πλοίου ανέγραφαν ότι μετέφερε πλαστικά οικιακά είδη. Παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με άκρα μυστικότητα προκειμένου να διαπιστωθεί για πού προοριζόταν ο οπλισμός , να καθοριστεί με ακρίβεια η διαδρομή του φορτηγού πλοίου και ποιοι κρύβονται πίσω από την παράνομη μεταφορά.