Ακόμη ένα κρούσμα ελλείψεων καταγράφεται στο ΕΣΥ εξ’ αιτίας της ψαλιδισμένης κρατικής χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων, που πραγματοποιείται με το…σταγονόμετρο.

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» έχουν ξεμείνει από αυξητική ορμόνη, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να ενημερώνουν τους γονείς των μικρών ασθενών ότι το φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο.

Η αυξητική ορμόνη συγκαταλέγεται στα φάρμακα υψηλού κόστους, που χορηγείται αποκλειστικά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τον μεγαλύτερο όγκο των ασθενών να απευθύνεται στα Παίδων.

Η χορήγηση της γίνεται μετά από εξέταση ειδικής επιτροπής, ώστε να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα ή μη της θεραπείας, και αφορά στην αντιμετώπιση διαταραχών της αύξησης.

Η διοίκηση των νοσοκομείων Παίδων έχει λάβει διαβεβαίωση από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ότι θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Το περασμένο έτος τα δύο νοσοκομεία δαπάνησαν συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ για την διάθεση της αυξητικής ορμόνης στους εξωτερικούς μικρούς ασθενείς, όταν την ίδια χρονιά η συνολική φαρμακευτική δαπάνη άγγιξε τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πάντως, ότι το κόστος για την συγκεκριμένη θεραπεία το 2011 δεν ξεπέρασε τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ στα συγκεκριμένα παιδιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα.