Τις πρώτες ημέρες των capital controls η δήλωση Βαλαβάνη για το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η ανάληψη χρημάτων από θυρίδες έσκασε σαν βόμβα αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προσπαθήσει να μαζέψει τη «ζημιά» πρoτού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Aκολούθησε η ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλου προς τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη, αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αρχίσουν να ανοίγουν συντονισμένα τραπεζικές θυρίδες για να διαπιστώσουν την ύπαρξη τυχόν αδήλωτων εισοδημάτων, ανεβάζοντας την αγωνία των κατόχων τους στα ύψη.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Κατασχέσεις σε θυρίδες, στην περίπτωση που διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, ήδη προβλέπονται εδώ και χρόνια. Είναι άλλο όμως να γίνονται στοχευμένες κατασχέσεις και άλλο να αρχίσουν να ανοίγουν θυρίδες για έλεγχο και αναζήτηση μαύρου χρήματος.

Ο Ν. Νικολόπουλος ρωτούσεαν υπάρχει ενδεχόμενονα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καταγραφή ποσών σε θυρίδες ώστε να διαπιστωθεί αν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί και προέρχονται από νόμιμες προσόδους.

Η απάντηση του Π. Νικολούδη ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι κατά κανόνα τα χρήματα που υπάρχουν σε τραπεζικές θυρίδες είχαν προηγουμένως κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς και από εκεί τοποθετήθηκαν σε θυρίδες.

Επομένως, κατά τον υπουργό Επικρατείας, ο έλεγχος στις θυρίδες θα μπορούσε να θεωρηθεί περιττός. «Από τη στιγμή που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ποσά καταθέσεων θα ήταν όχι απλώς περιττό αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα να επιχειρήσουμε άνοιγμα των θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων και στη συνέχεια έλεγχο για το αν αυτά έχουν δηλωθεί – φορολογηθεί» αναφέρει στην απάντησή του επισημαίνοντας πως πέραν αυτού υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα νομιμότητας για μια τέτοια έρευνα σε «ιδιωτικό χώρο».

Κλείνοντας το θέμα, ο Π. Νικολούδης δηλώνει ότι «δεν προτιθέμεθα να αναλάβουμε οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία». Οσον αφορά τις ισχύουσες διατάξεις, οι κάτοχοι θυρίδων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης όταν διαπιστώσει παραβάσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ (ή των 300.000 ευρώ ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων) ύστερα από ειδική έκθεση ελέγχου να δεσμεύει το 50% των καταθέσεων και του περιεχομένου των θυρίδων. Σε αντιδιαστολή με τα μετρητά –που προβλέπεται δέσμευση του 50% -, για το μη χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πλήρους δέσμευσης.