Η Κίνα επιχειρεί μια σύνθετη μετάβαση προς μια πιο ευημερούσα κοινωνία. Πολλές μεγάλες αλλαγές συντελούνται ταυτόχρονα, στην οικονομία, στις αγορές, στη γεωπολιτική στρατηγική και στην κοινωνική πολιτική. Μετά τη νέα βουτιά του χρηματιστηρίου της, όλο και περισσότεροι ανησυχούν ότι η προσπάθεια αυτή δεν εξελίσσεται ομαλά. Υποψιάζομαι ωστόσο ότι οι φόβοι για ύφεση στην Κίνα είναι υπερβολικοί.

Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η μετάβαση της οικονομίας της από τη βιομηχανία και τις κατασκευές προς τις υπηρεσίες. Η επίτευξη της προσπάθειας αυτής είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η απασχόληση στην Κίνα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την αναμενόμενη, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Υπάρχει όμως ένας σημαντικός κίνδυνος. Μπορεί η Κίνα να έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της, αλλά προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αναμορφώσει τον τρόπο καθορισμού της ισοτιμίας του γουάν, να αντιμετωπίσει την υπερβολική άνοδο στις τιμές των μετοχών και τις υπερβολές στο χρέος και στην αγορά ακινήτων. Την ίδια ώρα, οι Αρχές επιδίδονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη του κινεζικού ονείρου.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπουν προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Οι ηγέτες της Κίνας χρειάζεται να απλοποιήσουν και να ξεκαθαρίσουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων αυτών, η οποία κινδυνεύει να γίνει πολύ σύνθετη και να είναι μη διαχειρίσιμη.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, υφηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου Γέιλ και λέκτορας στη Σχολή Μάνατζμεντ του Γέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».