Στις 10 το βράδυ της Τετάρτης αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος με περίπου 2.500 σύρους πρόσφυγες όλων των ηλικιών και με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο ξεκίνησε από την Κω, με περίπου 1800 σύρους πρόσφυγες. Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1250 που έφτασαν την Τετάρτη στο νησί από τα τουρκικά παράλια και ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά τα επεισόδια αποφεύχθηκαν μετά από παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Στον Πειραιά, τοΕλευθέριος Βενιζέλοςαναμένεται να φτάσει σήμερα Πέμπτη μετά τις εννέα το πρωί.