Μοιάζει με μάχη για τη διεκδίκηση του ιερού τοτέμ της ελληνικής Αριστεράς. Στον ακήρυκτο εμφύλιο που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους προεδρικούς του Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όποια από τις δύο πλευρές εξασφαλίσει τη στήριξη του Μανώλη Γλέζου θεωρεί ότι θα έχει καταφέρει ένα πολύ σκληρό, κυρίως ηθικό και λιγότερο πολιτικό χτύπημα στην άλλη.

Δεν είναι απλά μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής Αριστεράς, ίσως η κορυφαία εν ζωή. Ο Μανώλης Γλέζος είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο ως ο άνθρωπος που κατέβασε το σύμβολο του κτήνους από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αψηφώντας τότε ως αμούστακο παιδί τη σιδηρά μπότα της Βέρμαχτ.

Η παρουσία του συνδέθηκε με την εκρηκτική πολιτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, που τον βρήκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου. Δύο χρόνια αργότερα, στις ευρωεκλογές του 2014 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής συγκεντρώνοντας 466.000 σταυρούς!

Ετσι, όλες οι πλευρές σε αυτή τη μάχη τον θεωρούν απαραίτητο.

Στο στρατηγείο του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι ο Γλέζος θα δυσκολευτεί να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς. Ομως θεωρούν πως η προσωπική του σχέση με τον Πρωθυπουργό σε συνδυασμό με την πίστη του στις δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα θα τον κρατήσει στο πλευρό τους την ώρα της μάχης. Αλλωστε, όταν ο Γλέζος εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο Τσίπρας ξέκλεψε λίγο χρόνο από το βεβαρημένο του πρόγραμμα και βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να τον συναντήσει και να ακούσει από κοντά τους προβληματισμούς του σεβάσμιου συντρόφου.

Η ΟΜΑΔΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ. Αντίθετα, στο στρατόπεδο της Πλατφόρμας εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον πιο κοντά τους. Λίγο η απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα της συμφωνίας, λίγο η παρουσία του στην εκδήλωση της Iskra στα τέλη Ιουλίου στον Πανελλήνιο γεμίζουν με αισιοδοξία την ομάδα Λαφαζάνη ότι τελικά θα συνταχτεί μαζί τους.

Ο ίδιος πάντως κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και προσπαθεί να συμβάλει στην ενότητα του κόμματος. Χθες άσκησε δριμύτατη κριτική στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις: «Η αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών» είπε. Οσοι όμως τον γνωρίζουν υποστηρίζουν πως όλο το ζουμί στα λεγόμενά του βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο, και συγκεκριμένα, στο να μην αποτελέσει το εγχείρημα της αριστερής διακυβέρνησης «μια εφταμηνίτικη παρένθεση». Στο να κρατηθεί το κόμμα ενωμένο και τα τραύματα που έχουν προκληθεί να κλείσουν προτού γίνουν γάγγραινα και χρειαστεί ακρωτηριασμός.