Σε απομονωμένη και ορεινή περιοχή της ανατολικής Παπούα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ινδονησιακού αεροσκάφους που χάθηκε την Κυριακή από τα ραντάρ, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας.

Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των συνολικά 54 επιβαινόντων στην πτήση της Trigana Air Service.Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντόπισαν χωρικοί σε ορεινή περιοχή της Παπούα.

Το αεροπλάνο της Trigana Air μετέφερε 44 ενήλικες, πέντε παιδιά και πενταμελές πλήρωμα.Η πτήση ATR 42 χάθηκε από τα ραντάρ πριν τις 15:00 το μεσημέρι τοπική ώρα (περίπου 9 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σεντάνι της Τζαγιαπούρα με προορισμό το Οκσιμπίλ, νοτίως της Τζαγιαπούρα, πρωτεύουσας της επαρχίας της Παπουασίας, της ανατολικότερης της Ινδονησίας.

Η αεροπορική εταιρεία Trigana έχει την έδρα της στην Τζακάρτα. Από το 2007 βρίσκεται στη μαύρη λίστα των αερογραμμών που απαγορεύεται να πετούν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο λόγω ανησυχιών για τις προδιαγραφές ασφαλείας ή για τους κανονισμούς που ισχύουν στις χώρες στις οποίες λειτουργούν.

Η πρώτη πτήση πριν από 27 χρόνια

«Η τελευταία πληροφορία είναι ότι το αεροπλάνο της Trigana, με το οποίο χάθηκε η επαφή, βρέθηκε στην περιφέρεια Οκ Μπάπε, στα Ορη Μπριντάνγκ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αεροπορικών Μεταφορών στρατηγός Σουπρασέτιο. «Κάτοικοι έδωσαν την πληροφορία πως το αεροσκάφος συνετρίβη στο όρος Τανγκόκ» ανέφερε.

Νωρίτερα, η ινδονησιακή Εθνική Υπηρεσία Ερευνας και Διάσωσης (BASARNAS) είχε ανακοινώσει πως η επαφή του πύργου ελέγχου με ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροπλάνο χάθηκε καθώς αυτό πετούσε πάνω από τη δασώδη περιοχή της ανατολικής Ινδονησίας, αλλά οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του ήταν δύσκολες επειδή έπεφτε η νύχτα.

Ο διευθυντής αεροπορικών επιχειρήσεων της Trigana Air, στην οποία ανήκε το αεροπλάνο, δήλωσε πως μέσα σε 30 λεπτά αφότου χάθηκε η επαφή μαζί του η αεροπορική εταιρεία έστειλε ένα άλλο αεροπλάνο για να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, όμως αυτό δεν βρήκε τίποτε εξαιτίας της κακοκαιρίας, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το ATR 42-300 που έχει εξαφανισθεί είχε πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του πριν από 27 χρόνια. Η ATR είναι κοινή επιχείρηση ανάμεσα στην Airbus και την Alenia Aermacchi, θυγατρική της ιταλικής Finmeccanica.