Το πρώτο πολύ σοβαρό ρήγμα στους κόλπους των Ταλιμπάν φαίνεται πως φέρνει η διάδοχη κατάσταση μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη τους μουλά Ομάρ. Σημεία αιχμής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, φαίνεται πως είναι τόσο ο ίδιος ο διάδοχος, ο μουλά Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, όσο και η πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Καμπούλ.

Μετά τη διαρροή της είδησης του θανάτου τού μουλά Ομάρ – την οποία επιβεβαίωσαν στη συνέχεια οι αγφανικές Αρχές, οι Ταλιμπάν, αλλά και ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του – φέρεται πως ακολούθησε μία μάλλον επεισοδιακή συνάντηση της οργάνωσης. Στο άκουσμα του ονόματος του νέου ηγέτη, αναφέρει το Reuters, ο γιος αλλά και ο αδελφός του μουλά Ομάρ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μεταφέροντας περίπου το ίδιο κλίμα διαφωνίας, πηγές μέσα από την οργάνωση δήλωσαν στο BBC ότι η επιλογή του Μουλά Αχτάρ Μανσούρ δεν βρίσκει σύμφωνους «όλους τους Ταλιμπάν», γεγονός που είναι αντίθετο με τον ισλαμικό νόμο.

Οι πρώτες «ανταρσίες» στον πυρήνα μία άκρως μυστικοπαθούς οργάνωσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσουν τον νέο ηγέτη προ της μεγάλης πρόκλησης να ενώσει ξανά τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν: να διακόψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Αφγανιστάν ή να συνεχίσουν ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον νέο εξωτερικό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος;

Ο 50χρονος μουλά Αχτάρ Μανσούρ, επί πολλά χρόνια Νούμερο 2 της οργάνωσης, τάσσεται υπέρ του τέλους του 13ετούς πολέμου. Εχει ωστόσο ισχυρούς αντιπάλους απέναντί του, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στις διαπραγματεύσεις. Είναι αυτοί που θα ήθελαν στο τιμόνι της οργάνωσης – και είναι διατεθειμένοι να επιμείνουν σε αυτό – τον γιο του μουλά Ομάρ, τον Γιακούμπ.