Υποψήφιος για την προεδρία της FIFA θα είναι ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Γάλλος παράγοντας είχε διαρρεύσει μέσω του κύκλου του ότι θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία μένει ορφανή μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις αναθέσεις των διοργανώσεων της FIFA και την παραίτηση του μόλις επανεκλεγέντος προέδρου Σεπ Μπλάτερ.

Οι εκλογές της FIFA είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου απολαμβάνει μεγάλης στήριξης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να γίνει διάδοχος του Μπλάτερ.

Ο Πλατινί ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του αποστέλλοντας επιστολή στους 209 προέδρους και γενικούς γραμματείς των ομοσπονδιών μελών της FIFA, αναφέροντας τα κίνητρα και τους στόχους του.

«Ήταν μία πολύ προσωπική, απόφαση που πήρα μετά από προσεκτική σκέψη, ζυγίζοντας το μέλλον του ποδοσφαίρου μαζί με το δικό μου. Επίσης, οδηγήθηκα σε αυτή από τον σεβασμό, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που πολλοί από εσάς μου δείξατε. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που πρέπει να παίρνεις τη μοίρα σου στα χέρια σου.

Βρίσκομαι σε μία από αυτές τις αποφασιστικές στιγμές, σε ένα σταυροδρόμι της ζωής μου και εν μέσω γεγονότων που θα καθορίσουν το μέλλον της ΦΙΦΑ. Τον τελευταίο μισό αιώνα, η ΦΙΦΑ είχε μόνο δύο προέδρους. Αυτή η σταθερότητα είναι κάπως παράδοξη σε έναν κόσμο που έχει ζήσει ριζικές αλλαγές και σε ένα άθλημα που έχει υποστεί μεγάλη οικονομική αλλαγή. Όμως πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν τη ΦΙΦΑ να ξανασκεφτεί τη διακυβέρνησή της.

ους τελευταίους μήνες υπερασπίστηκα τις ιδέες και τις προτάσεις μου για να δώσω στη ΦΙΦΑ πίσω την αξιοπρέπεια και τη θέση που της αξίζει. Θέλουμε να φέρουμε μαζί τις συνομοσπονδίες και τις εθνικές ομοσπονδίες σε έναν κοινό σκοπό, να ακούσουμε τους πάντες και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα του αθλήματος ανά τον κόσμο.

Θα είμαι υποψήφιος με πεποίθηση και ενθουσιασμό, αλλά και με την ταπεινότητα κάποιου που ξέρει ότι δεν μπορεί να πετύχει μόνος του. Ελπίζω στην υποστήριξή σας και στην κοινή μας αγάπη για το ποδόσφαιρο, ώστε μαζί να δώσουμε σε δεκάδες εκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου τη ΦΙΦΑ που θέλουν: μία ΦΙΦΑ που θα είναι υποδειγματική, ενωμένη και αλληλέγγυα, μία ΦΙΦΑ που θα εμπνέει σεβασμό και θα είναι των ανθρώπων» αναφέρει στην επιστολή του ο Πλατινί.