Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν αύριο κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τουρκίας, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα ασφαλείας που απασχολούν την Αγκυρα μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της προηγούμενης εβδομάδας οι οποίες προκάλεσαν τη στρατιωτική κινητοποίηση της χώρας. Η απόφαση σύγκλησης του ΝΑΤΟ ελήφθη με βάση το άρθρο 4, το οποίο επιτρέπει στις χώρες-μέλη να αιτούνται συμβουλευτική στήριξη από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν το δικαίωμα της Τουρκίας «να αμυνθεί» έναντι των κούρδων αυτονομιστών του PKK, το οποίο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση», μιλώντας στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αφρική.

Παράλληλα, αμερικανός διπλωμάτης καταδίκασε τις επιθέσεις των κούρδων μαχητών στην Τουρκία, γράφοντας στο twitter ότι «δεν υπάρχει σύνδεση» ανάμεσα στις επιδρομές της Τουρκίας εναντίον του PKK και στη συμφωνία για εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από γερμανικής πλευράς, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο κάλεσε να εμμείνει στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους παρά την κλιμάκωση της βίας, επιβεβαιώνοντας όμως τη γερμανική αλληλεγγύη και στήριξη. Διευκρίνισε πάντως ότι «θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας στην εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων» και γι’ αυτό κάλεσε την Αγκυρα να επιδείξει μετριοπάθεια απέναντι στους κούρδους αντάρτες.

Να κρατήσει ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους κάλεσε εν μέσω του εκρηκτικού σκηνικού την Τουρκία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε επικοινωνία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.