Το δικό της δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνει μέσα στους επόμενους 12 μήνες η Βρετανία. Όπως αναφέρεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Independent, ο Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύει ότι η πραγματοποίηση της ψηφοφορίας αυτής στο διάστημα αυτό θα δώσει τις καλύτερες πιθανότητες στην κυβέρνησή του να αποσπάσει παραχωρήσεις από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τον Οκτώβριο, και εκτιμάται πως η ψηφοφορία θα γίνει τον Ιούνιο του 2016. Άλλωστε, είχε δεσμευτεί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως τα τέλη του 2017 στο μανιφέστο των Τόρις ενόψει των εθνικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Είναι βέβαιο ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει και με αυτόν τον τρόπο την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η αλλαγή του τρόπου χορήγησης επιδομάτων στους μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν στη Βρετανία από άλλα κράτη μέλη.