Σταθερή αναπτυξιακή πορεία συνεχίζει να ακολουθεί η οικονομία της Ευρώπης το τρίτο φετινό τρίμηνο, παρά την ανησυχία που έχει προκληθεί από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Markit, ο σύνθετος δείκτης βιομηχανίας και υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε φτάσει τις 54,2 μονάδες, που ήταν υψηλό τεσσάρων ετών. Οταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 50 αυτό σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την άπλετη παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από την υποχώρηση του ευρώ, που κάνει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στις άλλες διεθνείς αγορές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η αναταραχή που συνδέεται με την Ελλάδα έχει προκαλέσει πλήγμα στην εμπιστοσύνη. Οπως ανέφερε η Markit, μια πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα «δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να αυξηθεί ξανά μέσα στους επόμενους μήνες». Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται τώρα στα επίπεδα του 1,094 δολ.

ΜΙΚΡΟ ΠΛΗΓΜΑ. Η οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης δέχτηκε μικρό πλήγμα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον.

Η Markit αναφέρει τώρα ότι η οικονομία των χωρών της ευρωζώνης μπορεί να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη τουλάχιστον 1,5%, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς σύμφωνα πάντα με την εταιρεία. Στην Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα να εφαρμόσει το νέο τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο συμφώνησε με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους.

© Bloomberg News