Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν κατά την θερινή περίοδο κλάδοι με υψηλή παραβατικότητα, αλλά και επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις ΔΟΥ όλης της χώρας αυστηρές οδηγίες για εντατικούς ελέγχους.

Σύμφωνα τις κατευθύνσεις του, οι έλεγχοι την θερινή περίοδο θα εστιάζουν σε κλάδους που στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί αυξημένες παραβάσεις (εστίαση, κέντρα διασκεδάσεως, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) και σε περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση έχει δεχθεί καταγγελίες φορολογουμένων, αλλά και σε περιπτώσεις που επιλεγούν από τον προϊστάμενο της εφορίας.

Τα κλιμάκια των εφοριών (δύο ατόμων) θα διενεργούν έλεγχους στην διακίνηση και στην πώληση των αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, ενώ θα εξετάζουν το εάν εκδόθηκαν παραστατικά διακινήσεως, τιμολόγια και απόδειξη λιανικής.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.) οι εντολές της διοικήσεως προβλέπουν την απαραίτητη είσοδο εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πωλήσεως για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ.

Ειδικά για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) εάν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης του ΦΠΑ από τον υψηλότερο στον χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο εφορία θα πρέπει να προβαίνει στην έκδοση εντολής μερικού ελέγχου.