«Δεν θα υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός και θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ορίζοντα», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, όταν ρωτήθηκε μετά γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο για το αν οι πολιτικοί αρχηγοί, συζήτησαν θέμα εκλογών.

«Ουδείς θέλει να αιφνιδιάσει. Ας το πώ έτσι, όλοι θέλουμε καταλαγή των παθών. Να κάνει ο κόσμος διακοπές, όσοι μπορούν, και οι πολιιτικοί θα μείνουμε να κλεισουμε τα ζητήματα».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι κατά την διάρκεια του γεύματος έγινε συνεννόηση για θέματα που εκρεμμούσαν. « Πήραμε απάντήσεις από τον πρωθυπουργό κυρίως ότι θα κάνει ότι μπορεί για να επιλυθούν εκρεμμότητες. Έλυσαν ο ένας τις απορίες του άλλου», είπε και πρόσθεσε ότι το κλίμα ήταν, ότι ο κάθε αρχηγός κρατά τίς αντιρρήσεις του. « Είμαστε δεσμευμένοι από την πρώτη μας απόφαση»,είπε και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι είναι εφικτός ο στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 18-19 Αυγούστου.

Το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο

Ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα επικράτησε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πριν παρακαθήσουν στο γεύμα που τους παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο Προκόπης Παυλόπουλος τους είπε: «σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις όποιες διαφορές σας και αυτό σας το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι «αυτό σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του Τόπου, αυτή την δύσκολη πορεία» και πρόσθεσε ότι «αυτό άλλαξε την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό και στο εξωτερικό».

Κλείνοντας, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά για την ημέρα και τόνισε ότι «αυτή η συνάντησή μας τιμά και την ημέρα, αλλά έχει και τον συμβολισμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας».

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγα λεπτά πριν τις 14.00, ο κ. Αθανάσιος Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Κοινονοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, λόγω της απουσίας του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε περιοδεία στη Σύρο, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε ότι προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο αποκλειστικά για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπογράψαμε, δεν συμφωνούμε και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος νέας σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών».

Αμέσως μετά στις 14.00 προσήλθε στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και ακολούθως ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε και μια ενδιαφέρουσα στοιχομυθία με τον κ. Μεϊμαράκη, στον οποίο ανέφερε ότι «μαζί σου υπάρχει καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας».

Στη συνέχεια εισήλθε στην αίθουσα και ο Επικεφαλής του Κόμματος «το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους του Προεδρικού ρεπορτάζ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αυτοκαθαιρεθεί» και τόνισε ότι αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό πρωτοβουλίες και κινήσεις σχετικά με το θέμα της Προέδρου της Βουλής.

Ακολούθως έφθασε στο Προεδρικό η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία και κάθισε ανάμεσα στους κυρίους Μεϊμαράκη και Παφίλη.

Στα επόμενα λεπτά έφθασε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού χαιρέτησε τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τον κ. Παφίλη στράφηκε προς τον κ. Θεοδωράκη αναφερόμενος στο μαύρισμά του, για να λάβει την απάντηση από εκείνον ότι «είναι από το σκούτερ». «Αρα είναι το μαύρισμα της οικοδομής» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Το γεύμα ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με πληροφορίες το μενού του γεύματος ήταν λιτό και καλοκαιρινό και περιελάμβανε χταπόδι ξυδάτο, λαυράκι, τούρτα παγωτό και λευκό κρασί.

Το γεύμα έλαβε τη μορφή άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών καθώς πραγματοποιήθηκε δύο 24ωρα μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επί του πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί οι Πολιτικοί Αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μια μέρα μετά το δημοψήφισμα.