Περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι εναγκαλισμοί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου το απόγευμα της Πέμπτης. Στη δεύτερη συνάντησή τους μέσα στην ίδια μέρα, που όμως έγινε δημόσια, στο Πάρκο Ελευθερίας, και οι δύο επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ωστόσο η θεσμική δυσαρμονία που είχε διαπιστώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την πτώση της χούντας που οργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ). Το παρών στην ίδια εκδήλωση έδωσε και η Πρόεδρος της Βουλής. Το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο που υπήρξε κατά τη δίωρη συνάντησή τους το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου πέρα από την κοινή διαπίστωση περί ειλικρίνειας και συντροφικότητας μεταξύ τους, συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα που είχε υποβάλει το απόγευμα της Τετάρτης στον πρωθυπουργό η κ.Κωνσταντοπούλου.

Ετσι, την ώρα που η Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε για την καλή της σχέση με τον κ.Τσίπρα, ο πρωθυπουργός εξέφραζε σε συνεργάτες του τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την κατά τα άλλα σεβαστή επιλογή της κ.Κωνσταντοπούλου να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει. Ο κ.Τσίπρας έθεσε ακριβώς αυτό το ζήτημα και στην ίδια την Πρόεδρο της Βουλής στο δίωρο τετ α τετ τους.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.

Για ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της έξω από το Μαξίμου.

«Είχαμε μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευρά κοινοβουλίου αλλά και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας που δοκιμάζει στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», επισήμανε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υποστήριξε ότι με τον Πρωθυπουργό τη συνδέει σχέση συντροφικότητας, αλλά και η κοινή διάθεση, δέσμευση, για να διαφυλάξουν όπως είπε «τα δίκαια του λαού μας», αλλά και τη συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα επιθυμούσαν να διαρρηγνύεται.

Χαρακτήρισε δαμόκλειο σπάθη το ελληνικό χρέος ενώ εξέθεσε στον Πρωθυπουργό εκείνα που κατά την άποψή της αποτελούν «απαιτούμενα βήματα και πρωτοβουλίες σε σχέση κυρίως με την άμυνα της χώρας στο ζήτημα του χρέους».

Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του Πρωθυπουργού και δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων λαού και σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις και έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα ακόμα και εάν έχουν διαφορετικές απόψεις να μιλούν με ευθύτητα και να καταλήγουν σε λύσεις».

Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση Μνήμης του ΣΦΕΑ για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας προσερχόμενος στην εκδήλωση Μνήμης δήλωσε τα εξής:

«Σαράντα ένα χρόνια μετά την κατάρρευση της ξενοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών, σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Και αυτός ο δημοκρατικός πατριωτισμός της εποχής εκείνης, είναι και σήμερα οδηγός στους αγώνες του λαού μας, για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία που χάσαμε εξαιτίας αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και να μπορέσουμε να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας όρθιοι, να ατενίζουμε ένα μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι. Και είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός έχει αποθέματα πίστης και αυτοπεποίθησης για να καταφέρει να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες».