«Αυτό που μου ζητείται είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μια σφραγίδα που θα λέει Βουλή των Ελλήνων, να τους τη δώσουμε για να επικυρώσουν τα φιρμάνια τους» είπε το απόγευμα της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στους δανειστές και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται απόψε.

Παράλληλα, είπε - χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις - ότι «δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες οι οποίες καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική, αίρουν την εγγυητική λειτουργία του κοινοβουλίου, καταστρατηγούν την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών και τελικά θέτουν εκ ποδών τη Δημοκρατία».

Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έστειλε επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις οποίες περιγράφει την προβληματική λειτουργία του Κοινοβουλίου και σημειώνει ότι δεν παραμένει καμία εγγύηση για την τήρηση του Συντάγματος και ότι επιχειρείται η ολοκλήρωση της εκτροπής.

«Αμφισβητείται ευθέως η δημοκρατία στη χώρα μας» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί θεσμική υποχρέωσή της να αντιδράσει και ως πρόεδρος της Βουλής και να ζητήσει από τους ομολόγους της όλων των Κοινοβουλίων «να αντιδράσουν και να πάρουν θέση απέναντι σε αυτήν την εκτροπή».

Υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής διότι το νομοσχέδιο αυτό περιέχει μια μείζονα παρέμβαση» στη δικαιοσύνη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε κατά και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Ως προηγουμένως υπεύθυνη της επιτροπής για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου σε θέματα δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θέση από την οποία με συνέπεια επί τρία χρόνια πάλεψα για να σταματήσει η μνημονιακή επίθεση στη δικαιοσύνη και στα δικαιώματα των πολιτών αλλά και το μνημονιακό όργιο διαφθοράς και διαπλοκής δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο και ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες οι οποίες καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική, αίρουν την εγγυητική λειτουργία του κοινοβουλίου, καταστρατηγούν την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών και τελικά θέτουν εκ ποδών τη Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους εταίρους, κάνοντας λόγο για επιδίωξη υποταγής της χώρας στις βουλές άλλων κυβέρνήσεων, αλλά και ευθεία αμφισβήτηση της Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι δεν είναι επιθυμία της κυβέρνησης το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου, σημειώνοντας: «Είναι πρόδηλο πως κανείς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσυπογράφει τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, καθώς στην προηγούμενη περίοδο είχε ρητώς αντιταχθεί και σθεναρά αντιπαλέψει αυτό το ίδιο νομοσχέδιο».

Αμέσως μετά την ομιλία της προέδρου της Βουλής πήρε τον λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ξεκαθαρίσει εάν νομοθετεί με ελεύθερη βούληση ή όχι, ενώ ορμώμενος από την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει και είτε πρέπει να παραιτηθεί σύσσωμη ή να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Σώματος.

Ακολούθως η κ. Κωνσταντοπούλου έλαβε τον λόγο και έκανε λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων της τονίζοντας ωστόσο πως ο εκβιασμός στον οποίο είχε αναφερθεί είναι καταγεγραμμένος ακόμη και από τον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν είναι προϊόν βουλήσεως αλλά πραξικοπήματος και ασφυκτικών πιέσεων.

Η επιστολή της Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

Αθήνα, 22/7/2015

Με τιμή,

Η Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από