Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παλαβής στο υπουργείο Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραλαμβάνει από τον Πάνο Σκουρλέτη και ο Παύλος Χαικάλης από τον Δημήτρη Στρατούλη.

Παραδίδοντας τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «μέσα σε έξι μήνες μάς δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης πολιτικής».

Κάνοντας έναν απολογισμό του πεντάμηνου έργου του υπουργείου είπε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν μικρά βήματα που κάποια είχαν και αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ότι «προλάβαμε την τελευταία στιγμή τις απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης».

«Η κυβέρνηση έκανε δύσκολη και πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση, περάσαμε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, πριν λίγες μέρες περάσαμε και τον νόμο για την επανασύνδεση της ΔΕΗ σε άπορες οικογένειες» είπε.

«Κάναμε ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό δίνοντας ανάσες σε μικρομεσαίους. Θα τα υπερασπιστούμε αυτά τα μέτρα, γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι προμετωπίδα είναι ο νόμος για τις Συλλογικές Συμβάσεις. «Επανεκκινήσαμε τον διάλογο, πήγαμε στο εξωτερικό και μιλήσαμε με τον ILO. Παρά τη συμφωνία και τα εμπόδια, θα επιχειρήσουμε με όπλο τον ILO να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου».

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες ο στόχος αυτός θα μείνει ζωντανός, όπλο εδώ και η μελέτη του ΟΟΣΑ» και υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου μπορεί να προχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παραδίδει τη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον Παύλο Χαϊκάλη τόνισε ότι «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να στηρίξω τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή».

«Καταφέραμε να δίνουμε στην ώρα μας τις συντάξεις» πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα είναι παρακαταθήκη και μίλησε για «αναγκαστική υποχώρηση που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα».

Αναφερόμενος στις προαπαιτούμενες δράσεις είπε ότι «τα περιθώρια είναι ελάχιστα, αλλά για τη συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν περιθώρια».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τα δύο μεγάλα πεδία μάχης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι εργασιακές σχέσεις. «Πήραμε ένα στοίχημα και δεν θα το χάσω. Δεν θα γίνω νεκροθάφτης της ελπίδας του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ασφαλιστικό και αυτό είναι δική μας εργασία και όχι των ξένων».

«Είμαι χαρούμενος που παίρνω τη σκυτάλη από τον Πάνο και τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης (Στρατούλης) είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τη βοήθεια που υποσχέθηκε» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Θεωρώ καθοριστική την ανάγκη να υπάρχει ενότητα στην Αριστερά παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Διότι δεν είναι Βαρκιζα η συμφωνία που υπεγράφη, διότι δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Η Αριστερά πρέπει να υπερασπιστεί τα όπλα αυτά» πρόσθεσε.

Για τον Γ. Ρωμανιά που υπέβαλε την παραίτησή του τόνισε ότι τον παρακάλεσε να μείνει στη θέση του και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης τόνισε: «Ξέρω πολύ καλά τι αναλαμβάνω. Δεν έχω άγνοια κινδύνου, αλλά με τη βοήθεια του κ. Στρατούλη οι γνώσεις μου βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πράγματι θα σταθώ το ύψος των περιστατάσεων».

Ο κ. Χαϊκάλης τόνισε ότι βασική του αρχή είναι «όχι πολλά λόγια, αλλά πράξεις» και υπογράμμισε:

«Θα κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με προτεραιότητα την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ώρα για κομματική αντιπαράθεση».