Με ενστάσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων χωρίς όμως να λείψουν οι στιγμές έντασης συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ωστόσο, η απόσυρση ένστασης που διατύπωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ιωάννη Άγγου, Ι. Σωτηρόπουλος προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και τη διακοπή της δίκης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης αγορεύοντας ζήτησε να παύσει ως απαράδεκτη η ποινική δίωξη για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην τοποθέτηση του υποστήριξε ότι «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο αδίκημα».

Μάλιστα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του επικαλέστηκε και τη συνθήκη του Παλέρμο η οποία αποτέλεσε και την βάση της άποψης της μειοψηφίας που καταγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων καθώς υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Τότε ζητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης ολιγόλεπτη διακοπή. Αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης ο συνήγορος του Ιωάννη Άγγου ανακάλεσε την συγκεκριμένη ένσταση, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής η οποία έκανε λόγο για «ευθεία παραβίαση των δικονομικών αρχών».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπογράμμισαν πως με την κίνηση αυτή αποδεικνύεται το ενιαίο της υπεράσπισης παρά τους ισχυρισμούς τους ότι δεν είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης και επανέφεραν το αίτημα για μαγνητοφωνημένα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το θέμα ενώ η πολιτική αγωγή κατήγγειλε μεθοδεύσεις από την πλευρά τη υπεράσπισης και έκανε λόγο για παρωδία. Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα αποχώρησαν από την διαδικασία, απόφαση με την οποία συντάχθηκαν και οι υπόλοιπου συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Όπως επισήμαναν σε κοινή γραπτή δήλωση τους αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «μη ορθή τήρηση πρακτικών τα οποία εξασφαλίζουν την δημοσιότητα της δίκης» καθώς όπως υπογράμμισαν δεν έχει καταγραφεί η αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη διαδικασία για την ερχόμενη Πέμπτη διευκρινίζοντας προηγουμένως ότι στο εξής οι συνήγοροι πρέπει να καταθέτουν τα αιτήματα τους και εγγράφως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τα κρίνει το δικαστήριο.