Τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών στη συμφωνία που επιτεύχθηκε είπε η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο κορυφής καθώς όπως είπε τηρήθηκαν οι αρχές της Ευρώπης και υπάρχει ένα πλατύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην ανάπτυξη εκτιμώντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς και κοπιώδης αλλά ο δρόμος αξίζει την προσπάθεια.

«Με ομόφωνη απόφαση των 19 κρατών μελών δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε στη Γερμανία να μπορέσουμε να συστήσουμε στο κοινοβούλιό μας να λάβει απόφαση για να ξεκινήσουμε οι διαβουλεύσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα», είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

Εξέφρασε την μεγάλη πίστη της στην έναρξη των διαβουλεύσεων τονίζοντας ότι «τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα και νομίζω ότι θεμελιώθηκαν πάλι οι βασικές αρχές από τη μια μεριά η αλληλεγγύη των κρατών μελών και από την άλλη η ίδια η ευθύνη της χώρας που πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό επετεύχθη παρά το ότι το πιο σημαντικό νόμισμα που υπάρχει δηλαδή η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Γνωρίζουμε ότι βεβαίως πρέπει να προβούμε βήμα βήμα, αυτό το οποίο συμφωνήσαμε σήμερα τη νύχτα πρέπει να το υλοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Διασαφήνισε ότι στην αρχή του εγγράφου μας λέμε «ότι πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες υπεύθυνοι φέρουν την ευθύνηυ για την υλοποίηση αυτού που αποφασίστηκε».

«Μέχρι τις 15 Ιουλίου είπε η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να προκύψουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, η αλλαγή του ΦΠΑ, η αλλαγή του συνταξιοδοτικού, η αλλαγή στην ΕΛΣΤΑΤ, πρέπει το θέμα το δημοσιονομικό να χαλιναγωγηθεί”, ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν νόμοι επίσης για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, ενώ πέραν αυτού με τους νόμους που θα πρέπει να γίνουν μέχρι Τετάρτη “θα πρέπει να γίνει αποδοχή του συνολικού εγγράφου που αποφασίσαμε ώστε και εμείς να παρακαλέσουμε τα κοινοβούλιά μας να ασχοληθούν με το αντικείμενο».

Μετά ανέφερε οι 3 θεσμοί και το Eurgorup θα δώσουν έγκριση και μετά θα καλέσει το γερμανικό κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρίαση να το δεχθεί.

Πρόκειται τόνισε για ένα 3ετές πρόγραμμα πέραν των μέτρων που αποφασίστηκαν για τον Ιούλιο και είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πέραν αυτού του χρονικού ορίου που θα αφορούν σε μεταρρύθμισεις συντάξεων, στις αγορές προϊόντων, των ιδιωτικοποιησεων και αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια είπε η σύνοδος ασχολήθηκε με την έκταση του προγράμματος για το οποίο είπε ότι θα ανέρχεται στα 82-86 δισ. ευρω για τρία χρόνια και έγινε συζήτηση για το «πως μπορεί κανείς να κατοχυρώσει την βιωσιμότητα χρέους».