Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη απαντούν ο φαρμακοποιοί στην πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κλάδου, με τους εκπροσώπους να τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για τους φαρμακοποιούς και η άρση της αποκλειστικής διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα φαρμακεία, θέμα που επίσης αφήνει ανοιχτό η νέα συμφωνία, μεταθέτοντας τη συζήτηση στην «επόμενη φάση».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) οργάνωσε επείγουσα τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου και αποφασίστηκε 24ωρη απεργία.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν εκ νέου την ημέρα της απεργίας για να καθορίσουν την περαιτέρω στάσης τους.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του προεδρείο του ΠΦΣ «είναι περίεργο να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία. «Είναι απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ο κλάδος στα «δύο»

Σημειώνεται ωστόσο ότι από τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις απέχει το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ), που εκπροσωπεί τα διευρυμένα φαρμακεία.

«Το ΦΑΝΙΕ και τα μέλη του στηρίζουν και θα στηρίξουν την πατρίδα σε δύσκολες για το Έθνος στιγμές», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι «δεν προτίθεται να ταλαιπωρήσει τους έλληνες πολίτες που ήδη ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».