Η παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε έκκληση στους αρχηγούς των κρατών – μελών για εξεύρεση λύσης το βράδυ της Κυριακής.

«Πρέπει να υπάρξει μία απόφαση εποικοδομητική. Μία απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Ερωτώμενος για την πιθανότητα ενός Grexit, ο κ. Σουλτς απάντησε: «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη. Δεν βλέπουν το Grexit ως κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διευκρίνισε ωστόσο, πως η πλειονότητα των κρατών – μελών, επιθυμούν μια λύση για την βιωσιμότητα της Ελλάδας. «Κάτι διαφορετικό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δημιουργία ενός ταμείου, στο οποίο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας με στόχο την αποπληρωμή του χρέους, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι ήταν ιδέα του Γιούνκερ. «Πρέπει να δούμε ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Δεν μπορεί ένα περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδος να δοθεί σε άλλους», πρόσθεσε.

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι ταπεινώνουμε την Ελλάδα, συνέδεσε την απάντηση με το προαναφερόμενο ταμείο λέγοντας μεταξύ άλλων «γι αυτό πρέπει να δούμε ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη του ταμείου».

Σε ό,τι αφορά το non paper του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι ένα χαρτί που μιλάει για Grexit και η Ελλάδα δεν θα το δεχτεί. Συνεπώς δεν πρέπει να μιλάμε γι αυτό το θέμα».