Συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης της χώρας με ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Η συνάντηση αυτή ωστόσο, έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα στη ΝΔ που παίρνει πλέον διαστάσεις καθώς η Λεωφ. Συγγρού κάνει λόγο για προσωπική πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη και όχι για κίνηση που έχει τη σφραγίδα του κόμματος.

Ο βασικότερος λόγος που αναγκάζει το γαλάζιο επιτελείο να «αποκηρύξει« την πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκρινε σκόπιμο να μην έχει η αξιωματική αντιπολίτευση οποιαδήποτε εμπλοκή στην πορεία των διαπραγματεύσεων, για την οποία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Τη γραμμή που έχει χαράξει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ στηρίζει ανεπιφύλακτα και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ σαφείς αποστάσεις από την κίνηση της Ντόρα Μπακογιάννη κρατούν και στελέχη που εκλήθησαν χθες να συμμετάσχουν στην αποστολή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές κρούσεις είχαν δεχθεί τόσο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης όσο και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, οι οποίοι δεν αναχώρησαν , τελικά για τη βελγική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρεται ότι για τη μετάβαση στις Βρυξέλλες και την επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε ανάψει πράσινο φως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο τους χθες το απόγευμα στη Βουλή, αλλά από το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ επιμένουν ότι ουδέποτε υπήρξε έγκριση και συνεπώς η κίνηση της πρώην υπουργού δεν έχει χαρακτηριστικά μιας επίσημης κομματικής πρωτοβουλίας.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα – που προκαλεί έντονες αναταράξεις στο γαλάζιο παρασκήνιο – από πολλούς στη ΝΔ συνδέεται με τις εσωκομματικές διεργασίες για την επόμενη μέρα στο κόμμα, οι οποίες ανεπισήμως έχουν ήδη ξεκινήσει.