Πολύωρη ταλαιπωρία αλλά και αλαλούμ με την αλφαβητική σειρά που αρχικά είχε επιβληθεί στις αναλήψεις μετρητών περίμεναν τους συνταξιούχους που από χθες τα ξημερώματα έκαναν ουρές στα υποκαταστήματα των τραπεζών, προκειμένου να σηκώσουν το εβδομαδιαίο πλαφόν των 120 ευρώ. Την ίδια στιγμή, πάντως, πληθαίνουν οι φόβοι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες τα ΑΤΜ θα στερέψουν από χαρτονομίσματα. Ηδη, σε πολλές περιπτώσεις δίνονται μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, μειώνοντας ουσιαστικά το ημερήσιο πλαφόν, ενώ –εάν συνεχιστούν αμείωτες οι αναλήψεις –εκτιμάται ότι είναι ζήτημα ημερών είτε να μειωθεί το ημερήσιο όριο είτε κάποια μηχανήματα να ξεμείνουν από μετρητά.

Οσον αφορά την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ειδικά μέχρι το μεσημέρι είχαν δημιουργηθεί ουρές δεκάδων ή και εκατοντάδων ατόμων που περίμεναν έξω από τα υποκαταστήματα. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί οι συνταξιούχοι να εξυπηρετηθούν με αλφαβητική σειρά σε τρεις ομάδες (Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή), αυτό ακυρώθηκε στην πράξη, μια και δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση. Ετσι, υιοθετήθηκε η δοκιμασμένη μέθοδος του αριθμού προτεραιότητας, με τα μαγικά χαρτάκια να φτάνουν στις αρκετές εκατοντάδες ανά κατάστημα.

Πάντως, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές, πέραν της ταλαιπωρίας, η διαδικασία κύλησε ομαλά, καθώς δεν υπήρξαν φαινόμενα έντασης ούτε διαπληκτισμοί. Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλασσόμενοι, οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι από σήμερα θα λειτουργούν επιπλέον περίπου 100 καταστήματα, στα οποία οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν ή δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν κάρτες αναλήψεων θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

Παράλληλα, στα υποκαταστήματα των τραπεζών που βρίσκονται σε λειτουργία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκδίδουν επί τόπου κάρτες αναλήψεων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ώστε να αποφύγουν την πολύωρη ταλαιπωρία.

Επιτρέπονται οι καταθέσεις. Πέραν των συνταξιούχων, τις τελευταίες ώρες διευθετήθηκαν και μια σειρά από θέματα που αντιμετώπισαν άλλοι πελάτες των τραπεζών. Μεταξύ αυτών, ξεκαθαρίστηκε το τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όσων θέλουν να καταθέσουν χρήματα. Αν πρόκειται για ιδιώτες, η κατάθεση μπορεί να γίνει στα ΑΤΜ των τραπεζών, με τη συνηθισμένη διαδικασία και χωρίς να υπάρχει περιορισμός στο ποσό. Σε αυτή την περίπτωση, η πίστωση του λογαριασμού γίνεται άμεσα και τα χρήματα είναι διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, εάν κάποια θέλει να κάνει κατάθεση μεγάλου ποσού σε μετρητά, αυτό είναι εφικτό κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα που συνεργάζεται. Οπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως π.χ. σουπερμάρκετ ή πρατηρίων βενζίνης οι οποίες έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά σε μετρητά και θέλουν να τα καταθέσουν. Τότε, η διαδικασία θα γίνεται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρουσία αστυνομικών προκειμένου να αποφευχθούν ληστείες.

Λύση για τις κάρτες στο εξωτερικό

Λύση έδωσαν οι τράπεζες και για τις περιπτώσεις των Ελλήνων που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό, καθώς δεν μπορούσαν ούτε να κάνουν συναλλαγές ούτε να σηκώσουν χρήματα με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές τους κάρτες. Πλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις οι συναλλαγές με κάρτες εγκρίνονται κανονικά, εντούτοις δεν επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών από ATM εκτός Ελλάδας