Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάσσονται εννέα καθηγητές στο χώρο της Υγείας οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας με κίνδυνο να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων.

Λένε μεταξύ άλλων οι καθηγητές:

«Εάν δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους «θεσμούς» και δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, οι επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού θα είναι δραματικές.

Η οικονομική κρίση σαφώς έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία, κυρίως τη ψυχική και πρωτίστως των ανέργων και των φτωχών στρωμάτων, ωστόσο προς το παρόν οι δείκτες θνησιμότητας και το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων δεν φαίνεται να έχουν ακόμα επηρεαστεί.

Από τη Δευτέρα, όμως, εάν προκληθεί άτακτη χρεοκοπία της οικονομίας, θα χρεοκοπήσει και το σύστημα υγείας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ελλήνων πολιτών.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, υπερβαίνουν σήμερα το 1 δισ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ που ήταν στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Εάν στο άμεσο μέλλον δεν χρηματοδοτηθούν, πολλά εξ αυτών θα πρέπει να κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να προμηθεύονται όχι μόνο τα αναλώσιμα, στα οποία ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις, αλλά και τα εξειδικευμένα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές, κ.ά. επεμβάσεις, καθώς και τα φάρμακα, κυρίως δε αυτά για σοβαρές παθήσεις (πχ αντικαρκινικά).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, η ήδη μειωμένη παροχή θα γίνει ακόμα πιο προβληματική, γιατί οι εταιρείες δεν θα τα προμηθεύουν χωρίς να πληρώνονται. Ακόμα και η 3μηνη επάρκεια που προβλέπει η νομοθεσία, δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί. Επιπλέον, δεν θα μπορούν να εκτελούνται οι 3μηνες συνταγές για τους χρόνιους ασθενείς, ενώ σημαντικά και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που κυκλοφορούν διεθνώς, δεν θα εισάγονται στην Ελλάδα. Οι δε απολύσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες θα πάρουν μαζικές διαστάσεις.

Αντίστοιχα βέβαια φαινόμενα (κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών και υλικών, μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κ.λπ.) αναμένονται άμεσα σε όλες γενικά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού αλλά και στην οικονομία.

Υπογραμμίζεται ότι σε όποιες χώρες τα τελευταία χρόνια υπήρξε άτακτη χρεοκοπία, όπως στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στις χώρες της Ν.Α. Ασίας στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων κατά 20% και μείωση του προσδόκιμου ζωής από 5 έως 7 χρόνια.

Ας μην αφήσουμε να συμβούν όλα αυτά στη χώρα μας. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε ΝΑΙ μόνο για την παραμονή μας στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ και για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία των παιδιών μας».

Μ. Γείτονα, Αν. Καθηγήτρια, Οικονομικής Ανάλυσης Κοινωνικής Πολιτικής &

Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Λ. Λιαρόπουλος, Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομικών Υγείας, ΕΚΠΑ

Ν. Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ΔΠΘ

Α. Σισούρας, Ομ. Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας Υγείας, Πανεπιστήμιο

Πατρών

Σ. Σούλης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, ΤΕΙ

Αθήνας

Κ. Σουλιώτης, Επίκ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γ. Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ

Γ. Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΚΠΑ

Τ. Φιλαλήθης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής – Προγραμματισμού Υγείας,

Πανεπιστήμιο Κρήτης