Ένα εθελοντικό σύστημα παροχής πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς, με πλήρη νοσηλεία και δευτεροβάθμια περίθαλψη, αντίστοιχης ποιότητας με αυτή των ασφαλισμένων ασθενών, χωρίς όμως επιβάρυνση του νοσοκομείου ή άλλων κρατικών φορέων, οργανώθηκε από τους εργαζόμενους της Ογκολογικής Μονάδας της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Κ.Συρίγου.

Πρόκειται για τη μοναδική οργανωμένη εθελοντική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η οποία παρέχει όχι μόνο πρωτοβάθμια, αλλά και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Με μεγάλη προσπάθεια, πέραν της εθελοντικής δουλειάς όλων, εξασφαλίστηκε η δωρεάν διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων και η παροχή του υγειονομικού υλικού και των ιδιαίτερα υψηλού κόστους αντινεοπλασματικών φαρμάκων.

«Η παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος υγείας της χώρας μας, με κύρια θύματα τους άπορους και τους χρονίως πάσχοντες, όπως ήταν αναμενόμενο. Αιφνιδίασε όμως και βρήκε τελείως απροετοίμαστες τις ιατρικές υπηρεσίες η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ασθενών, εκείνων χωρίς καμία απολύτως ασφάλιση» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Το φαινόμενο των ανασφάλιστων ασθενών με καρκίνο εμφανίστηκε μετά τον πρώτο χρόνο της κρίσης, καθώς παλαιότερα οι χρονίως πάσχοντες είχαν πάντα κάποιου είδους ασφαλιστική κάλυψη ή βιβλιάριο απορίας που κάλυπτε πλήρως τις νοσηλείες, τα φάρμακα και όλες τις αντικαρκινικές θεραπείες. Με τη γενίκευση της κρίσης, ο αριθμός των ανασφάλιστων καρκινοπαθών μεγάλωσε ταχύτατα.

Όταν διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων ασθενών με καρκίνο από το 2012 και μετά αύξανε με ραγδαίους ρυθμούς, όλοι οι εργαζόμενοι της Ογκολογικής Μονάδας της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Σωτηρία», αποφάσισαν να δράσουν αυτόβουλα και εθελοντικά προχωρώντας στη δημιουργία του Ογκολογικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΙΚΑ) του ΕΚΠΑ. Από την αρχή της λειτουργίας του ΟΙΚΑ καθιερώθηκαν κανόνες και τρόποι λειτουργίας που εξασφαλίζουν την αδιάβλητη επιλογή των ανασφάλιστων ασθενών, καθώς και ότι δεν χρεώνεται τίποτε το νοσοκομείο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλο δημόσιο φορέα.