Στις κατασκοπευτικές μεθόδους της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα: παραβιάσεις δικτύων πληροφορικής, παρακολουθήσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, λογαριασμών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και online παιχνιδιών όπως το Word of Warcraft, ακόμη και χρήση μερικών από τα πιο δημοφιλή αντιιικά προγράμματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Πώς μπόρεσε, όμως, να υποκλέψει συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο του γαλλικού κράτους;
Από τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks που δυναμίτισαν τις γαλλοαμερικανικές σχέσεις προκύπτει ότι όχι, οι αμερικανοί κατάσκοποι δεν παρακολουθούσαν μόνο τρεις γάλλους προέδρους επί τουλάχιστον μία εξαετία, από το 2006 έως το 2012, αλλά ότι μαζί με αυτούς είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης και άλλοι αξιωματούχοι πρώτης γραμμής. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Πιερ Βιμόντ, καθώς και σύμβουλοι και κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Η διείσδυση είχε ξεπεράσει τα κινητά τηλέφωνα για να φτάσει έως τις συσκευές της σταθερής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν οι σύμβουλοι του Μεγάρου των Ηλυσίων για θέματα Αφρικής και των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών. Κοριοί φαίνεται ότι είχαν μπει ακόμη και στην κεραία του κέντρου που ήταν επιφορτισμένο με την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία των επικοινωνιών στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο.

Την απάντηση στο ερώτημα δίνει το ίδιο το υλικό που χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο από την NSA και είδε το φως της δημοσιότητας από την οργάνωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Στην ουσία, η διείσδυση έγινε με διάφορους τρόπους. Σε μια περίπτωση επιστρατεύτηκε ένας «ξένος δορυφόρος», ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν μέσα «μη συμβατικά» και «μη αναγνωρίσιμα».

Γερμανική βοήθεια. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, αυτός μπορεί να μην είναι μόνο αμερικανικής προέλευσης, αλλά και γερμανικής. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» είχε χαρακτηρίσει «ταπεινωτική» επειδή ουσιαστικά οι γερμανοί κατάσκοποι λειτουργούσαν ως ενεργούμενα των αμερικανών συναδέλφων τους.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, η γερμανική BND κατασκόπευε επί χρόνια το Παρίσι για λογαριασμό της NSA. Το κέντρο της επιχείρησης παρακολούθησης ήταν στη Βαυαρία. Είναι πολύ πιθανό, επομένως, κάποιοι από τους 690.000 τηλεφωνικούς αριθμούς και τις 7,8 εκατομμύρια αναζητήσεις διευθύνσεων IP που, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», είχαν μπει στο στόχαστρο το διάστημα 2002-2013, να περιλαμβάνονται στα δεδομένα και στις συνομιλίες που προκάλεσαν τη σημερινή κρίση.
Σε άλλες περιπτώσεις, σημειώνει από την πλευρά της η ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα», οι αμερικανικές υπηρεσίες πρέπει να ενήργησαν χωρίς τη βοήθεια των γερμανικών. Σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», ένας σταθμός παρακολούθησης είχε στηθεί από τους Αμερικανούς πριν από μία δεκαετία στην Πλας Κονκόρντ της γαλλικής πρωτεύουσας, εκεί δηλαδή όπου εδρεύει η αμερικανική πρεσβεία, αλλά και ένα κέντρο του λεγόμενου Special Collection Service, το οποίο χρησιμοποιούν η NSA και η CIA για τις «επικίνδυνες αποστολές» τους. Ο γαλλικός Τύπος επισημαίνει ότι το κέντρο αυτό βρίσκεται σε μια «ιδανική θέση για την υποκλοπή των συνομιλιών που πραγματοποιούνται στα κέντρα εξουσίας του Παρισιού». Πράγματι: απέχει μόλις 350 μέτρα από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Διάτρητα κινητά

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», οι αμερικανικές υπηρεσίες είναι πολύ πιθανό να είχαν πρόσβαση στα Blackberry που χρησιμοποιούν πολλοί αξιωματούχοι του γαλλικού κράτους. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι συσκευές αυτές κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία RIM και ότι ο Καναδάς έχει αγαστή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις παρακολουθήσεις.