Νέος γύρος αντιπαράθεσης διεξήχθη την Παρασκευή στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει ο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας ωστόσο, είχε επικαλεστεί φόρτο εργασίας, δηλώνοντας πρόθυμος να παραστεί στην Επιτροπη από 6 έως τις 23 Ιουλίου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την επιστολή του διοικητή, με την οποία συνοδεύθηκε η έκθεση νομισματικής πολιτικής ως «απαράδεκτη και ύποπτη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας» και τον κατηγόρησε ευθέως για παράβαση καθήκοντος. Πρότεινε μάλιστα να διερευνηθεί αν όντως υπάρχει λόγος που δεν ήρθε ο κ.Στουρνάρας στη Βουλή, υπονοώντας και βίαιη προσαγωγή του. Κι αυτό γιατί όπως επισήμανε η επιτροπή για τις ΔΕΚΟ δεν έχει δικαιοδοσία για βίαιη προσαγωγή, αλλά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens (στην οποία έχει επίσης κληθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας) την δίνει.

«Οφείλω να καταγράψω ότι είναι μία στάση που στοιχειοθετεί παραβίαση των καθηκόντων του με την σημερινή του ιδιότητα. Στέλνεται ένα έγγραφο με χονδροειδή τρόπο, με στικάκι, και ο συντάκτης του αρνείται να προσέλθει στη Βουλή τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και αποτελούν ύποπτη στάση σ’ αυτή την συγκυρία. Οι υποχρεώσεις που επικαλείται ο Γ. Στουρνάρας είναι τέτοιες που μπορεί να αναπληρωθεί από τους Υποδιοικητές» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, λέγοντας «αντιλαμβάνεστε τη Βουλή ως δικό σας φέουδο». Ακολούθησε ένσταση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη να παρεμβαίνουν στον καβγά και τον κ. Γρηγοράκο να απαντά: «Δεν μιλώ μαζί σας. Υπερασπίζεστε την Πρόεδρο».

«Σας ανακαλώ στην τάξη για τις εκφράσεις που μετήλθατε. Δείτε τον Κανονισμό γιατί έχει κλιμάκωση» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Γρηγοράκο να απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την αίθουσα. Η προεδρεύουσα μάλιστα του συνέστησε να το κάνει γιατί «η κλιμάκωση των πειθαρχικών ποινών προβλέπει να σας αποβάλλω».

Η ένταση κορυφώθηκε με τον Βαγγέλη Μειμαράκη να ειρωνεύεται την Πρόεδρο της Βουλής: «Τόλμησε ο Στουρνάρας να σας ταπεινώσει; Χειροπόδαρα να έρθει. Τον φρούραρχο να του στείλετε και να τον μαστιγώνει από πίσω. Τόλμησε να ταπεινώσει την Πρόεδρο της Βουλής; Μαζί σας κυρία Πρόεδρε. Να πάρετε τον αστυνομικό διευθυντή που του κάνατε παρατήρηση να πάει να τον φέρει. Μαζί σας».

Ο ίδιος της υπενθύμισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδέχθηκε την επιστολή του κ. Στουρνάρα και την έκθεση νομισματικής πολιτικής χωρίς να εκφράσει δυσαρέσκεια όπως εκείνη. Και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Καίγεται η χώρα, αγωνιά ο λαός. Κι εσείς τι κάνετε; Τι θέλετε να αποπροσανατολίσετε την ατζέντα;».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Όπως είπε δεν φανταζόταν ποτέ ότι η συμπεριφορά της κ.Κωνσταντοπούλου θα τον έκανε να υπερασπιστεί τον Στουρνάρα.