Τζια

Τόσο κοντά τόσο μακριά

Η Τζια εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προάστιο της πρωτεύουσας, καθώς κάθε Παρασκευή γίνεται ειρηνική εισβολή από Αθηναίους οι οποίοι ξέρουν ότι δεν είναι ένα μικρό και άνυδρο νησί όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Τους διευκολύνει και η μικρή απόσταση από το Λαύριο, περίπου μιάμιση ώρα ταξίδι, με το πλοίο να δένει στην Κορησσία.

Τα δάση από βελανιδιές, οι όμορφες παραλίες, η Χώρα, οι μύθοι και η ιστορία της εύκολα θα σας παρασύρουν σε έναν γαλήνιο και μαγευτικό κόσμο. Αν ακόμα δεν πειστήκατε, τότε δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην κοσμοπολίτικη γωνιά του νησιού, το Βουρκάρι, όπου δεκάδες πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά δένουν έστω και για λίγες ώρες. Πόλος έλξης είναι η Ιουλίδα, η Χώρα της Τζιας από τις ωραιότερες των Κυκλάδων που μοιάζει βγαλμένη από των κόσμο των μύθων. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή των λόφων του Προφήτη Ηλία με τις κόκκινες κεραμοσκεπές των κιβωτιόσχημων σπιτιών να λαμποκοπούν καθώς απλώνονται αμφιθεατρικά στις πλαγιές. Ανηφορίζοντας με τα πόδια προς το εσωτερικό της, θα διασχίσετε τα λιθόστρωτα ανηφορικά δρομάκια, τα πλατύσκαλα και τα στεγάδια (σκεπαστοί δρόμοι) που θα σας ταξιδέψουν στην ψυχή της Ιουλίδας. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το βραχώδες λιοντάρι των αρχαϊκών χρόνων, να παρατηρήσετε τον φάρο του Αγίου Νικολάου, τον πρώτο που άναψε στις Κυκλάδες, να σεργιανίσετε στον μόλο στο Βουρκάρι, να φτάσετε μέχρι τη μονή της Παναγίας της Καστριανής. Και αν τα σοκάκια και οι βόλτες δίπλα στα σκάφη σάς κουράσουν, τότε σας περιμένουν οι παραλίες. Οτζιάς, Κορησσία, Κούνδουρος, Καμπί, Συκαμιά, Σπαθί, Καλυδονύχι, Ξύλα είναι κάποιες από αυτές οι οποίες έχουν κοινό γνώρισμα τα πεντακάθαρα νερά. Λέτε να μην ξέρουν οι Αθηναίοι τι έχουν στη γειτονιά τους;

Χανιά

Αξέχαστες βουτιές

Πολλοί τη θεωρούν την πιο όμορφη και ποιητική πόλη της Κρήτης, αρκεί όμως να τη γνωρίσετε με τα πόδια. Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, δέχτηκε πολλές επιδρομές αλλά γεύτηκε και πολιτισμούς των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται σε προσόψεις κτισμάτων, σε κάστρα, τείχη, αρχαιότητες, μοναστήρια κι εκκλησίες. Κυρίαρχη θέση στο κέντρο της κατέχει η Δημοτική Αγορά, ενώ σε μικρή απόσταση από το κέντρο βρίσκεται ο Δημοτικός Κήπος και δίπλα του το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Ομως σύμβολο της πόλης είναι το ενετικό λιμάνι όπου γύρω του απλώνεται ένας πολύχρωμος πολεοδομικός ιστός γεμάτος ζωή. Στη δυτική άκρη του λιμανιού είναι η Ακτή Κουντουριώτη και το Ναυτικό Μουσείο το οποίο εφάπτεται στο φρούριο Φιρκά όπου το 1913 υψώθηκε η ελληνική σημαία για την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη δυτική πλευρά του φρουρίου, στον χώρο της Μονής των Φραγκισκανών, στεγάζεται η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή των Χανίων. Ανατολικά θα δείτε το τζαμί του Χασάν Πασά πάνω από το οποίο δεσπόζει το Καστέλλι, ενώ λίγο πιο κάτω τα νεώρια.

Επίσης δεν μπορείτε να έλθετε στα Χανιά και να μην πάτε στον Μπάλο, την παραλία – σύμβολο όπου ευτυχώς ακόμα θέλει κάποιον κόπο για να την προσεγγίσετε. Και μετά να ξεκινήσετε να γνωρίσετε την ενδοχώρα, με τα αμόλυντα χωριά Ρογδιά, Μαλάθυρο, Τραχινιά, Κουφαλωτό και Μηλιά να σας περιμένουν.

Αραχθος

Γοητευτική δύναμη

Οι στατιστικές λένε ότι καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο νησί και παραλία. Πολλοί προτιμούν να πάρουν τα βουνά και να κατακτήσουν τα ποτάμια, με τον Αραχθο να είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα αράττω, δηλαδή χτυπάω με δύναμη, συντρίβω. Ομως αυτό δεν τρομάζει τους λάτρεις της περιπέτειας που γοητεύονται από την ομορφιά του φαραγγιού, τους καταρράκτες του αλλά και τα μνημεία της περιοχής. Ο Αραχθος δεν είναι μόνο για τους έμπειρους ράφτερ αγαπημένος προορισμός, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν πρώτη φορά την ικανότητά τους στο κουπί και στο κολύμπι στο ποτάμι καθώς έχει ήρεμα σημεία όπου μπορεί κανείς να βουτήξει από τη βάρκα. Χωρίζεται σε τέσσερις διαδρομές με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας με δημοφιλέστερη αυτή η οποία ξεκινά από το γεφύρι της Πολιτσάς. Διασχίζει όλο το φαράγγι και καταλήγει λίγο μετά το σημείο όπου βρισκόταν το γεφύρι της Πλάκας. Το μήκος της είναι περίπου 9 χιλιόμετρα και ο βαθμός δυσκολίας είναι 2-3, δηλαδή εύκολης έως μέτριας δυσκολίας. Σημαντικό είναι ότι περίπου 2 χιλιόμετρα από την εκκίνηση θα αφήσετε τη βάρκα και θα περπατήσετε για λίγο προς την ατραξιόν της διαδρομής, τον καταρράκτη της Κλίφκης, ο oποίος μέσα από ένα στενό πέρασμα με κάθετους γυμνούς βράχους ξεχύνει από ψηλά τα νερά του που καταλήγουν στον Αραχθο. Αλλος ένας συμπρωταγωνιστής είναι ο ποταμός Καλαρρύτικος. Ξεκινά από τη γέφυρα Γκόγκου και αφού ενωθεί με τον Αραχθο καταλήγει έπειτα από 17 χιλιόμετρα λίγο μετά το σημείο όπου βρισκόταν το γεφύρι της Πλάκας.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι: Via Natura (www.vianatura.gr) και Trekking Hellas (www.trekkinghellas.gr).

Ηράκλειο

Από τα «λιοντάρια» στο ενυδρείο

Πλησιάζοντας το λιμάνι αντικρίζεις μια πυκνοδομημένη πόλη και αρχικά απορείς. Σύντομα όμως ξεπερνάς τους ενδοιασμούς σου καθώς περπατάς στους πεζόδρομους, στην καρδιά του Ηρακλείου. Συναντάς την Κρήνη του Μοροζίνι με τα τέσσερα λιοντάρια και την Κρήνη Μπέμπο του 1588, την εκκλησία του Αγίου Τίτου του 961, την επιβλητική Λότζια, κτίριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, το φρούριο του Κούλε στο λιμάνι και τα ενετικά τείχη, με τους δεκάδες τουρίστες να γεμίζουν κάθε στενό και πλατεία της πόλης. Ομως δεν σταματάς εδώ καθώς οι βόλτες συνεχίζονται στους παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και στα ορεινά χωριά, όπως το Κουτουλουφάρι στη Χερσόνησο, στον Μοχό και στα Μάλια, στο Φόδελε. Επίσης σας περιμένει το μεγαλύτερο ενυδρείο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου στις Γούρνες του Ηρακλείου. Εκεί θα συναντήσετε περίπου 2.500 οργανισμούς, από τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους μέχρι τους τροφαντούς ροφούς, με τα ψάρια να φιλοξενούνται σε δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων. Ομως δεν μπορείτε να προσπεράσετε τον αρχαιολογικό χώρο με τους πιο γοητευτικούς μύθους, αυτόν της Κνωσού, ο οποίος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (7000 – 3000 π.Χ.), με τα ανάκτορα και τις επαύλεις της εποχής να μαρτυρούν τη λαμπρή ιστορία τους.

Σέριφος

Ξεχωριστή ψυχή

Η Σέριφος είναι διαφορετική και το αντιλαμβάνεσαι από τη στιγμή που θα δέσει το καράβι στο Λιβάδι, στο λιμάνι του νησιού. Τόπος άγονος, με πανέμορφη Χώρα και ωραίες παραλίες, όπως όλες οι Κυκλάδες. Ομως η Σέριφος έχει κάτι δικό της να δώσει. Είναι η βαριά, μελαγχολική κληρονομιά των σιδηρομεταλλείων, αλλά και το ειδικό βάρος που αποπνέει, το οποίο, όπως λένε, πηγάζει από τα γεμάτα σίδηρο σπλάγχνα της.

Το βλέμμα σκλαβώνεται από την άπλετη θέα της Χώρας που σε κοιτά από ψηλά. Ο βραχώδης λόφος όπου απλώνεται της προσφέρει θέα προς το πέλαγος, αλλά και προστασία από τους πειρατές και τους άλλους επιτιθέμενους του παρελθόντος. Τα λιθόστρωτα σοκάκια, οι ανεμόμυλοι, οι αυλές των κιβωτιόσχημων σπιτιών, οι μικρές πλατείες και οι εκκλησιές συνθέτουν έναν μεσαιωνικό οικισμό άξιο να περπατήσετε κάθε σπιθαμή του. Η Ανω Χώρα έχει να επιδείξει την πλατεία (Πιάτσα) του δημαρχείου, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1904, με τα μικρά ουζερί και τα καφέ που απλώνουν τις καρέκλες τους να δίνουν ιδιαίτερο χρώμα. Αξίζει όμως να ανεβείτε στην κορυφή του κάστρου και να απολαύσετε τη θέα από τον Αγιο Κωνσταντίνο, και αν η μέρα είναι ζεστή, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε κάποια από τις 72, όπως λένε, παραλίες και να δροσιστείτε. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, όπως ο Πλατύς Γιαλός, η Συκαμιά, το Γάνεμα, ο Κουταλάς, τα Λιβαδάκια, το Μέγα Λιβάδι, η Σκάλα Συκαμιάς. Αλλά αν θέλετε να γνωρίσετε τη σιδερένια καρδιά του νησιού, από την οποία πηγάζει και σημαντικό μέρος της ιστορίας του, πρέπει να πάτε στο Μεγάλο Λιβάδι. Εδώ δεν χρειάζεται να ψάξετε καθώς η μεταλλική σκάλα φόρτωσης του 1932 αλλά και οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των μεταλλείων δεσπόζουν στο περιβάλλον και θα σας θυμίσουν την ιστορία του νησιού.

Κύπρος

Μυθική απόδραση

Σύμφωνα με τον μύθο, είναι η γενέτειρα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτης. Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Η Φαμαγκούστα είναι μια από τις πύλες εισόδου στην παλιά πόλη, ενώ στο μέγαρο του αρχιεπισκόπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο. Υπάρχουν διάφορα άλλα μουσεία όπως του Εθνικού Αγώνα με μαρτυρίες από την επανάσταση του κυπριακού λαού στη βρετανική κατοχή το 1950. Μία από τις μεγάλες πόλεις του νησιού είναι η Πάφος. Εξαιτίας των σημαντικών μνημείων της έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι οι Τάφοι των Βασιλέων, το Ωδείο που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ., το κάστρο της Πάφου, εντυπωσιακά μωσαϊκά στους ναούς Διονύσου, Θησέως και Αίωνα. Κοντά στην Πάφο θα δείτε την παραλία με τον βράχο της Αφροδίτης (ή Πέτρα του Ρωμιού) που σύμφωνα με τον μύθο είναι το μέρος όπου γεννήθηκε η θεά.

Στη Λεμεσό δεσπόζει ένα από τα εννέα βυζαντινά κάστρα που χρονολογείται στα τέλη του 10ου – αρχές του 11ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως μεσαιωνικό μουσείο με εκθέματα από τον 4ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, ενώ σημαντικός είναι ο αρχαιολογικός χώρος στο Κούριον.

Εκτός από τα μνημεία στην Κύπρο οι παραλίες της αποτελούν βασικό τουριστικό προϊόν καθώς ικανοποιούν κάθε επιθυμία και ανάγκη του επισκέπτη, ενώ περίπου 50 από αυτές έχουν βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία. Υπάρχουν οι κοσμοπολίτικες, οι σχεδόν έρημες με λευκή χρυσή και σκουρόχρωμη άμμο, οι οργανωμένες και οι απομονωμένες, με ήσυχα νερά ή με κύματα και αέρα. Στα ανατολικά, στην Αγία Νάπα έχουν χρυσή ή λευκή άμμο και συνήθως ήσυχα νερά. Προς τα δυτικά και στη νότια ακτή μέχρι το κάστρο της Πάφου πολλές έχουν σκουρόχρωμη άμμο ή και βοτσαλάκι. Στα ανατολικά της Λεμεσού θα συναντήσετε παραλίες με παράξενο συνδυασμό σκουρόχρωμης άμμου και άσπρου βράχου, στη δυτική ακτή η θάλασσα έχει περισσότερο κύμα, ενώ όσοι αναζητούν απομόνωση θα ικανοποιηθούν στην ακτή της Λάρας, στη δυτική πλευρά της χερσονήσου του Ακάμα.

Τράπεζα Πειραιώς

Ο γύρος του κόσμου με μία κάρτα

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Τη μια μέρα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του σε κατάστημα της γειτονιάς και την άλλη να δοκιμάζει ένα ρούχο στην Ισλανδία, να τρώει τάπας στην Ισπανία ή να ανεβαίνει ένα ποτάμι στο Βιετνάμ…

Και τη διαφορά μπορεί να την κάνει μια πιστωτική κάρτα!

Διότι οι αγορές που θα γίνουν έως τις 15 Αυγούστου με την πιστωτική κάρτα Miles & More World MasterCard της Τράπεζας Πειραιώς χαρίζουν στον κάτοχό της συμμετοχές στην κλήρωση μέσω της οποίας θα αναδειχθεί ένας μεγάλος τυχερός που θα κερδίσει 1.000.000 μίλια για να κάνει τον γύρο του κόσμου, αλλά και 40 τυχεροί που θα κερδίσουν από 150.000 μίλια για να κάνουν ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και όσοι ή όσες δεν έχουν κάρτα Miles & More World MasterCard μπορούν να αποκτήσουν μία τώρα και να κερδίσουν 5 συμμετοχές στην κλήρωση, αλλά και χιλιάδες μίλια καλωσορίσματος με την πρώτη αγορά μέχρι τις 15 Αυγούστου!

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στο www.piraeusbank.gr/miles.