Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την ρωσική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπουλη.

«Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ.Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη στη ρώσική αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι προηγήθηκε

«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαικό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην Αγία Πετρούπολη ο κ. Τσίπρας συνοδεύεται από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ήσυχο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των ελλήνων υπουργών και των ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είχε πει ότι ο Βλ. Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο φόρουμ, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Βαν Γιαν, ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Τσιμεντιγίν Σαϊχανμπιλέγκ.

Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί και με πρώην ηγετικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι και άλλοι.