Project Syndicate

Για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 35 ετών οι κυβερνώντες στην Κίνα είχαν επικεντρωθεί στην εσωτερική οικονομία, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί με στόχο να γίνει αποτελεσματική η λειτουργία της αγοράς. Δεν είχαν υιοθετήσει στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι οι γείτονες της Κίνας θα κέρδιζαν από την οικονομική της μεταμόρφωση.

Ομως τώρα η Κίνα έχει μια τέτοια στρατηγική ή τουλάχιστον αναπτύσσει μια με ταχείς ρυθμούς. Η στρατηγική αυτή μάλιστα επεκτείνεται και πέρα από την Ασία, αγκαλιάζοντας την Ανατολική Ευρώπη και την ανατολική ακτή της Αφρικής.

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής τής Κίνας είναι η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων σε Υποδομές (ΑΙΙΒ) και ώς έναν βαθμό η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιούργησαν πέρυσι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική –οι χώρες που είναι γνωστές και ως BRICS.

Ενα από τα πλεονεκτήματα της Κίνας είναι η μεγάλη και αναπτυσσόμενη εσωτερική αγορά, στην οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση άλλες οικονομίες μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων. Με τη συμμετοχή της στην ΑΙΙΒ και τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα η Κίνα έχει υιοθετήσει νέα στρατηγική ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Ομως αξίζει τον κόπο να την εφαρμόσει. Ο «δρόμος του μεταξιού» που θέλει να κατασκευάσει στο έδαφός της, για παράδειγμα, θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις θαλάσσιες οδούς.

Οι ηγέτες της Κίνας χρειάζονται τη διεθνή αναγνώριση της προσπάθειας που κάνουν για να ενισχύσουν την παρουσία της χώρας τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουν όμως να αυξήσουν και τα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας με τρόπο που θα είναι επωφελής για τους γείτονές της και για ολόκληρο τον κόσμο. Η νέα εξωστρεφής στρατηγική της Κίνας για ανάπτυξη φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Ο Μάικλ Σπενς είναι νομπελίστας στα οικονομικά και καθηγητής Οικονομικών στη Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.