Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για την κατάσταση στις αγορές καθώς και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, έκανε λόγο για αστάθεια και ζήτησε από όλες τις πλευρές να εργαστούν ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Έρνεστ αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία χαρακτήρισε την αστάθεια στις αγορές περιττή, μιας και πρόκειται για μια απόπειρα πρόβλεψης του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων.

«Είμαστε ξεκάθαροι για το ποια είναι η θέση μας, η οποία είναι ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί παρατεταμένες δυσκολίες και έχουν κάνει δύσκολα άλλα απαραίτητα βήματα για να δημιουργήσουν τις βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να εργαστούν αποτελεσματικά να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

Ο λόγος που συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα εδώ – και με ευνοϊκό, εννοώ ένα αποτέλεσμα που δεν προκαλεί περιττή αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές – είναι ότι όλες οι πλευρές που κάθονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναγνωρίζουν το διακύβευμα του να υπάρξει ικανοποιητική επίλυση.Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι καθαρά προς το συμφέρον όλων όσων βρίσκονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσων να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι ΗΠΑ καλούν την Ελλάδα να προχωρήσει τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Λιου είναι κυρίως υπεύθυνος για τις επαφές με τους Ελληνες και άλλα μέλη της Ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμούς ώστε να προσπαθήσει να ενθαρρύνει μία λύση».