Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη (18/6) στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο Βαρουφάκης είπε στην Bild, «Οχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με ξεκάθαρη και εύρωστη» πρόταση.

«Τρεις θεσμοί, τρεις κόκκινες γραμμές»

Στις τελευταίες εξελίξεις και στην ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Ηράκλειο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας ότι οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές «κόκκινες» γραμμές. «Αλλο να διαπραγματεύεσαι με έναν θεσμό και άλλο με τρεις θεσμούς που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα», τόνισε.

Μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Τίτου, σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που ζητούν οι εταίροι «θα βαθύνει η κρίση», σημειώνοντας «ότι παίρναμε χρόνια το φάρμακο της λιτότητας αλλά δεν λειτούργησε» και υπογράμμισε ότι η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μια χώρα «με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος πώς θα καταφέρει να ξεφύγει από τη σκοτοδίνη παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα με αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα με αύξηση του ΦΠΑ, με μείωση των συντάξεων -πιστεύει κανείς πραγματικά πως μια τέτοια οικονομία θα αναπτυχθεί;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν πως έξοδος από την κρίση με τέτοιες δεσμεύσεις απλώς δεν νοείται, προσθέτοντας ότι κανείς από τους δανειστές δεν πιστεύει ότι με τους όρους που μας προτείνουν θα καταφέρουμε να τους αποπληρώσουμε.

Φτάνουμε στο σημείο που η ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την Ευρώπη επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι μια λογική πρόταση.

Ομιλία Βαρουφάκη στο Ηράκλειο – Μέρος Α’

Ομιλία Βαρουφάκη στο Ηράκλειο – Μέρος B’

Ομιλία Βαρουφάκη στο Ηράκλειο – Μέρος Γ’