Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι διαβεβαίωσε χθες – την ημέρα που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί για να υποβληθεί σε θεραπεία για το κάταγμα που είχε υποστεί στο μηριαίο του οστό – πως θα μεταβεί στη Βιέννη το αμέσως προσεχές διάστημα, για να συμμετάσχει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι οποίες συνεχίζονται με στόχο να επιτευχθεί μια ιστορική οριστική συμφωνία ως την 30ή Ιουνίου.

«Μίλησα με την ομάδα μας στη Βιέννη. Θα δεσμευθώ απόλυτα στις συνομιλίες αυτές. Το πράττω ήδη. Είμαι πλήρως ενημερωμένος» για τα διαμειφθέντα στις διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε ο Κέρι από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, όπου νοσηλεύθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες.

«Θα ταξιδέψω εκεί (σ.σ. στη Βιέννη) την κατάλληλη στιγμή τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσω να συμβάλω στην επίτευξη προόδου σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει πολλή δουλειά στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Κέρι, 71 ετών, χειρουργήθηκε την 2η Ιουνίου από γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μετά το κάταγμα που είχε υποστεί στο δεξί μηριαίο του οστό κατά την πτώση του ενώ έκανε ποδήλατο στην Άνω Σαβοΐα, σε ένα τμήμα του Γύρου της Γαλλίας, την 31η Μαΐου.

Ο Κέρι διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να μεταβεί στη Βιέννη για τις διαπραγματεύσεις της ομάδας 5+1 με το Ιράν αφού ολοκληρωθεί ο λεγόμενος στρατηγικός και οικονομικός διάλογος με την Κίνα στην Ουάσινγκτον (22η-24η Ιουνίου).

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και διαπραγματευτών ξανάρχισαν προχθές Πέμπτη στη Βιέννη.

Τον Κέρι αναπλήρωσε στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.