Προειδοποιητική επιστολή προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ζητώντας την άμεση μεταφορά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εμμέσως, πλην σαφώς ο κ. Βούτσης παραπέμπει στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά των αιρετών, που δεν θα συμμορφωθούν καθώς όπως αναφέρει η διαδικασία μεταφοράς «είναι υποχρεωτική και διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας».

Στην επιστολή του ο υπουργός διευκρινίζει πως η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, την οποία επικαλούνται οι αιρετοί για την απόφασή τους να μην προχωρήσουν στη μεταφορά διαθεσίμων – όπως αυτή αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριό τους – δεν τους εξαιρεί από την υποχρέωση συμμόρφωσης προς την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία. Προσθέτει, μάλιστα, πως «η ρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ανήκει στην αρμοδιότητα των κεντρικών οργάνων του Κράτους».

Και η επιστολή του κ. Βούτση καταλήγει: «Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι και σήμερα στη διάθεσή μας – ο αριθμός των Δήμων, των Περιφερειών και των νομικών προσώπων αυτών που έχουν εκπληρώσει την ως άνω υποχρέωση και, αντίστοιχα, τα ποσά που έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των Ο.Τ.Α. και του συνολικού ύψους των προς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την αμελλητί συμμόρφωσή σας».