«Σκληρές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του BBC, τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν για τη συμφωνία με τους θεσμούς. 

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της φορολογίας και ειδικότερα στην προτεινόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των έκτακτων εισφορών. Ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, για μία ακόμη φορά, η αύξηση των φόρων, ως δημοσιονομικό μέτρο, χωρίς αντίστοιχη μείωση των δαπανών».  

Κύριος στόχος - κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ - θα έπρεπε να είναι η εξάλειψη της διαχρονικής ανεπάρκειας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η έμπρακτη πολιτική βούληση για την αποτελεσματική σύλληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. «Όσο αυτά δεν μετουσιώνονται σε σχέδιο δράσης, θα μπαίνει στο τραπέζι, ξανά και ξανά, η αύξηση της φορολογίας, με συνέπεια να τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι, να αυξάνονται τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και να στραγγαλίζεται η οικονομία» όπως είπε.  

Τόνισε, ότι υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά του ΣΕΒ που μπορούν να αξιοποιηθούν στα θέματα σύλληψης της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. 

Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ακόμη ότι, ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να ανασάνει  η οικονομία και τόνισε  ότι, η χώρα διαθέτει επιχειρηματικές δυνάμεις που μπορούν να της δώσουν την αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη, καθώς και σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως είναι το προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα της και η γεωπολιτική της τοποθέτηση.

Μίχαλος: «Απουσία αναπτυξιακής κατεύθυνσης»

«Είτε με την πρόταση των πιστωτών, είτε με την ελληνική πρόταση, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνουν και οι δύο προτάσεις, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ απουσιάζει παντελώς, κάθε αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Στη δήλωση αυτή προέβη από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς για τις προτάσεις, τόσο των θεσμών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, ακόμη και η ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, έχει άκρως υφεσιακά μέτρα που θα θέσουν πρόσθετα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα και θα μειώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

«Η μετάταξη σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, σε μια περίοδο που η καταναλωτική κίνηση βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας της μεγάλης απομείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών», σημείωσε.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού είπε πως η μετάταξή του σε ΦΠΑ 11% από 6,5% σήμερα, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα σε έναν από τους λίγους κλάδους που η ελληνική οικονομία ήταν ανταγωνιστική.

Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο κ. Μίχαλος και στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που εμπεριέχεται και στις δύο προτάσεις.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες είναι αδύνατον να αντέξουν άλλα βάρη. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% λειτουργούν προσθετικά στα δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές που πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κάθε άλλο παρά έκτακτη αποδείχθηκε, αφού όχι μόνο μονιμοποιείται, αλλά αυξάνεται, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στα μεσαία εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται σε πλήρη ασυμφωνία, στα μείζονος σημασίας ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ χάσμα υπάρχει μεταξύ τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει, στο υπόλοιπο διάστημα που της απομένει, όλες της τις προσπάθειες στο να ενταχθούν στη νέα συμφωνία αναπτυξιακά μέτρα που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφήνοντας κατά μέρος τις κομματικές αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από