Άγνωστοι παραμένουν τόσο οι δράστες, όσο και οι λόγοι του βανδαλισμού της τριγωνικής στήλης με τις αφιερωματικές επιγραφές στους Κάρολο Φαβιέρο και Φραγκίσκο Ροβέρτο στον προαύλιο χώρο, εκτός περίφραξης, του Ηρωδείου.

Ένα μπουκάλι μπύρας που βρήκαν οι αστυνομικοί δίπλα στη σπασμένη στήλη ίσως τους βοηθήσει να εντοπίσουν τον ή τους δράστες οι οποίοι τα ξημερώματα της Τρίτης έσπασαν τη μαρμάρινη στήλη τριγωνικής διατομής που βρίσκεται μετά το Ηρώδειο, στο μικρό πλάτωμα που δημιουργείται στα αριστερά όσων ανεβαίνουν προς την Ακρόπολη.

Το σημείο δεν φωτίζεται επαρκώς, ενώ κι η φύλαξη είναι περιορισμένη καθώς ο νυχτοφύλακας της Ακρόπολης βρίσκεται σε πολύ ψηλότερο σημείο, ενώ στη θέση που βρίσκεται ήταν δύσκολο να γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις των δραστών και από τον υπεύθυνο ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Άγνωστο είναι και το πότε ακριβώς τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο η στήλη – αν και εκτιμάται ως πιθανότερη χρονολογία το 1926, 100 χρόνια δηλαδή μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης- ως ένδειξη μνήμης των φιλελλήνων που πολέμησαν υπέρ της Ελλάδας κατά την πολιορκία της Ακροπόλεως από τους Τούρκους, το 1826.

Στην μία πλευρά της υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή που αναφέρει: «Τω Φαβιερω, προμάχω, της ακροπόλεως η Ελλάς 1826 – 1926» και στην άλλη «Εις τον ηρωικόν ταγματάρχην Φραγκίσκον Ροβέρτον και τους μετ’ αυτού θανόντας φιλέλληνας η Ελλάς 1826 – 1926».

Η στήλη τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση επειδή από τα τόξα του Ωδείου ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, για να βοηθήσει τους πολιορκημένους από τους Τούρκους, Έλληνες..

Πλέον στη θέση του μνημείου βρίσκεται μόνο η βάση του, καθώς η τραυματισμένη στήλη έχει μεταφερθεί για συγκόλληση, ενώ αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό δεδομένου του εύθρυπτου υλικού (μάρμαρο Θάσου) δεν αποκλείεται η αντικατάστασή της.