Ασκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης από πετρελαιοειδή μετά από ατύχημα διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης στον κόλπο της Ελευσίνας, με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Τη διοργάνωσε, με την ονομασία «Triton 2015», η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο συνεργασίας του με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European MaritimeSafety Agency-EMSA),με τη συμμετοχή και των «Ελληνικών Πετρελαίων».

Την παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος, καθώς και προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν ελικόπτερο Dauphin, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Abeking), πλωτά περιπολικά και δύο απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού, παράκτιο δεξαμενόπλοιο, ρυμουλκό-σκάφος απορρύπανσης, άλλα ρυμουλκά και βοηθητικά σκάφη.

«Το Λιμενικό Σώμα και ο EMSA αποδεικνύουν ότι διαθέτουν όχι μόνο την τεχνογνωσία, τον επαγγελματισμό και την επάρκεια για να ανταποκριθούν σε τόσο σημαντικές προκλήσεις, αλλά διαθέτουν και την ενάργεια για τη μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει ιδιαίτερα για τη θαλασσινή χώρα μας, την πολυνησιακή Ελλάδα» δήλωσε μετά το πέρας της ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.