Η Αίγυπτος ξεκίνησε την Κυριακή, την κατεδάφιση του κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του πρώην πρόεδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Το κτίριο αποτελεί σύμβολο της επί δεκαετίες διακυβέρνησης Μουμπάρακ.

Το κτίριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), ένα πολυώροφο κτίριο από συμπαγές μπετόν που δεσπόζει του ποταμού Νείλου στο Κάιρο, πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ το 2011.

Διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν συζητήσει σχέδια για την κατεδάφιση του κτιρίου αφότου το NDP διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2011.

Ακτιβιστές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις έχουν πει πως τα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα έπρεπε να διατηρηθούν για να θυμίζουν την εξέγερση.

«Ο αιγυπτιακός λαός πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα για τη διαφθορά εκείνη την περίοδο» δήλωσε ο Άχμεντ Σαχίν, φοιτητής που περνούσε από το σημείο.

Ο Ράγεμπ Χαφίζ, ένας από τους εργολάβους που εργάζονται στο πρόγραμμα της κατεδάφισης, είπε ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την κατεδάφιση του κτιρίου.

Το NDP κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου αφότου ιδρύθηκε από τον προκάτοχο του Μουμπάρακ, τον Άνουαρ Σαντάτ, το 1978.

Τον Μάιο, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Μουμπάρακ και τους δύο γιους του σε τρία χρόνια κάθειρξη κατά την επανεκδίκαση μίας υπόθεσης διαφθοράς, αν και οι τρεις θεωρείται απίθανο να μπουν ξανά στη φυλακή.

Ο Μουμπάρακ και οι γιοι του Γκαμάλ και Αλάα έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια ο καθένας στη φυλακή για άλλες υποθέσεις έτσι πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να εκτίσουν την ποινή τους.

Οι αντίπαλοι του Μουμπάρακ θεωρούν πως η μεταχείριση που επιφύλαξαν τα δικαστήρια στον Μουμπάρακ αφότου εκδιώχθηκε από την προεδρία ήταν πολύ επιεικής και δημιούργησε αμφιβολίες για τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία.

Οι εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που επικεντρώθηκε γύρω από την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αποσύρθηκαν.

Τα αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν αρχίσει σταδιακά να απαλλάσσουν πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην εποχή Μουμπάρακ, καταδικάζουν σε πολύχρονες ποινές κάθειρξης φιλελεύθερους και ισλαμιστές ακτιβιστές για υποθέσεις που εκτείνονται από τις πολιτικές διαδηλώσεις μέχρι τις πράξεις βίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από