Υπό έλεγχο τέθηκε διαρροή ραδιενεργού υλικού, που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, σε αεροσκάφος της Turkish Airlines στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί.

Οι πρώτες αναφορές από το αεροδρόμιο υποστηρίζουν πως δεν εξετέθησαν στο υλικό μέλη του προσωπικού.

Το υλικό, ραδιενεργό ιωδούχο νάτριο 131, ήταν σε πακέτο ιατρικής αποστολής, σύμφωνα με τις πηγές στο αεροδρόμιο Ιντίρα Γκάντι που επικαλείται το Reuters.

O ινδός υπουργός Εσωτερικών Ρατζνάτ Σινγκ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως ειδικό προσωπικό για την αντιμετώπιση πυρηνικών απειλών στάλθηκε αμέσως επί τόπου.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η διαρροή ήταν περιορισμένη και δεν κινδύνευσαν μέλη του προσωπικού.

Η διαρροή εντοπίστηκε στον χώρο διαχείρισης φορτίων και η ουσία που διέρρευσε ήταν ιωδιούχο νάτριο–ένα ραδιενεργό υγρό που χρησιμοποιείται στην πυρηνική ιατρική για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισµού και των καρκίνων του θυρεοειδού ς- και είχε μεταφερθεί με εισερχόμενη πτήση επιβατικού αεροσκάφους της Turkish Airlines.

Το ιωδιούχο νάτριο εκπέμπει ραδιενέργεια και πρέπει να γίνεται προσεκτικός χειρισμός του ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για έκθεση σε αυτό των εργαζομένων στον τομέα υγείας και των ασθενών.

«Η περιοχή αυτή είναι πολύ μακριά από τους τερματικούς σταθμούς και δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος έκθεσης των επιβατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Delhi International Airport Ltd, η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου.

«Η αναφερθείσα περιοχή αποκλείστηκε από την προκαταρκτική αξιολόγηση…το υλικό χαρακτηρίστηκε χαμηλής ραδιενεργού δράσης».

Το σημείο του ατυχήματος αποκλείστηκε από μία ομάδα άμεσης επέμβασης, η οποία περιελάμβανε εκπροσώπους της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Ινδίας και αξιωματούχους της Ρυθμιστικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (AERB).

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines δεν έχει ακόμη προβεί σε σχόλιο.