Για πρώτη φορά στους οκτώ αιώνες της ύπαρξής του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέλεξε την Παρασκευή ως νέο διοικητή του μια γυναίκα, τη Λουίζ Ρίτσαρντσον, η οποία σήμερα είναι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους της Σκωτίας.

Η Ρίτσαρντσον θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της στις αρχές του επόμενου έτους, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον νυν αντιπρύτανη της Οξφόρδης Αντριου Χάμιλτον. Η θητεία της θα είναι επταετής.

Εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί από τη Συνέλευση (το σύνολο των διδασκόντων του Πανεπιστημίου), η Λουίζ Ρίτσαρντσον θα γίνει η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή από την ίδρυση της Οξφόρδης, το 1230.

«Η Οξφόρδη είναι ένα από τα πανεπιστήμια με το μεγαλύτερο κύρος στον κόσμο. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που έχω την ευκαιρία να διοικήσω αυτό το περίβλεπτο ίδρυμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η 56χρονη καθηγήτρια.

Η επιτροπή που την επέλεξε «εντυπωσιάστηκε από την προσήλωση της καθηγήτριας στις εκπαιδευτικές και πανεπιστημιακές αξίες που τιμά η Οξφόρδη» εξήγησε ο Λόρδος Πάτεν, που κατέχει τον τιμητικό τίτλο του πρύτανη του πανεπιστημίου.

Η Λουίζ Ρίτσαρντσον γεννήθηκε στην Ιρλανδία, σπούδασε ιστορία στο Δουβλίνο και πολιτικές επιστήμες στην Καλιφόρνια ενώ έκανε το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ. Είναι γνωστή κυρίως για τις εργασίες της σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από