Δίχως να έχει υπάρξει προηγούμενη αναγγελία ή πληροφόρηση όπως συνήθως είθισται να γίνεται, αναχώρησε την Παρασκευή εσπευσμένα για τη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης.

Με μία λιτή ανακοίνωση 5 γραμμών, το υπουργείο ενημερώνει ότι ο Π. Λαφαζάνης θα έχει επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας Alexander Novak, αλλά και τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ για ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Π. Λαφαζάνης ήταν ο αρχιτέκτονας των επαφών μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς με αντικείμενο το θέμα του περιβόητου αγωγού ρωσικών συμφερόντων Turkish Stream.

Ο ίδιος είχε προετοιμάσει το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα τον Απρίλιο, και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τονπρόεδρο Πούτιν, και είχε προαναγγείλει την πρόθεση των Ρώσων να προκαταβάλουν μέρος των μελλοντικών κερδών από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έργο, κάνοντας λόγο για τα περίφημα 5 δισ. ευρώ, με τις προσδοκίες αυτές ωστόσο μέχρι στιγμής να μην έχουν επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα.

Εκτοτε η κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών, ουδείς ξαναμίλησε δημόσια τουλάχιστον για τα 5 δισ. ευρώ της ρωσικής προκαταβολής, οι τόνοι έχουν κρατηθεί χαμηλά, ενώ συμφωνία για τον αγωγό δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Αλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που δεν είναι σαφές σε τι βαθμό συνδέονται ή όχι με τον αγωγό, αφορούν, στην μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία, και στον εκμηδενισμό του προστίμου που πρέπει να καταβάλει η ΔΕΠΑ στη Gazprom επειδή πέρυσι κατανάλωση πολύ μικρότερη ποσότητα αερίου από τη συμφωνηθείσα (ρήτρα take or pay).

Σημειωτέον ότι ο Π. Λαφαζάνης είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της ρήξης με τους εταίρους, αφού όπως έχει κατ’ επανάληψη πει η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε άλλες εναλλακτικές.