Το βαλκανικό ζήτημα επιστρέφει. Το αποδεικνύουν τα φαντάσματα που ξύπνησαν οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Μαζί με τον κίνδυνο εσωτερικής έκρηξης στα Σκόπια, επανήλθε όλο το παρασκήνιο μεγάλων δυνάμεων που διεκδικούν το μερίδιό τους στην περιοχή. Τα απόρρητα τηλεγραφήματα από σειρά πρωτευουσών που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» φανερώνουν μια νουάρ ατμόσφαιρα: ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαγκωνίζονται να καθορίσουν τις εξελίξεις εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πάρουν πάνω τους τις εξελίξεις, ενώ η Ρωσία επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος με θεωρίες συνωμοσίας για τον Turkish Stream. 
Στη μέση μια Δημοκρατία «Ποτέμκιν» και στο βάθος το ξαναζεσταμένο φαγητό της εκκρεμότητας της ονομασίας 

Γίνεται μια τοπική σύγκρουση περιορισμένης εμβέλειας να κινητοποιήσει όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες; Και όμως γίνεται. Δεν είναι όποια κι όποια η σύγκρουση. Εκτυλίχθηκε στα «καταραμένα» Βαλκάνια, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη ήδη κλονίζεται λόγω των ρωσικών προκλήσεων στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο που οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 10 Μαΐου στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, στα Σκόπια επανενεργοποίησαν το άτυπο Διευθυντήριο για τα Βαλκάνια που δημιουργήθηκε τις ημέρες του πολέμου στη Βοσνία (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία), αλλά και τον ρωσικό παράγοντα.

Η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την ένταξη στο βαλκανικό κάδρο. Οχι μόνο λόγω γειτνίασης και επειδή ξυπνούν τα φαντάσματα του αλβανικού εθνικισμού, αλλά και λόγω των εξελίξεων που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Πάντως, από τα απόρρητα τηλεγραφήματα που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» προκύπτει ότι οι Αμερικανοί δεν πιέζουν την Ελλάδα για εξελίξεις στο ζήτημα. Τουλάχιστον για την ώρα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα ήθελαν να τελειώνουν με αυτό.
Σε συνάντηση που είχε στις 14 Μαΐου ο διευθυντής Δυτικών Βαλκανίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ο Τόμας Γιαζντγκένρντι υποβάθμισε τα γεγονότα. Η αμερικανική άποψη είναι ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο δεν έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε ευρύτερη σύγκρουση διεθνικού χαρακτήρα.
Παρεμβάσεις Αμερικανών- συναγερμός Γερμανών
Φυσικά, η παρέμβαση της Ουάσιγκτον ήταν άμεση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους έλληνες διπλωμάτες, οι ΗΠΑ παρενέβησαν από την πρώτη στιγμή με αυστηρό τόνο στην κυβέρνηση των Σκοπίων ζητώντας μέτρα για διέξοδο από την κρίση. Ελαβαν μάλιστα διαβεβαιώσεις για παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών. Πράγματι, οι σκοπιανοί υπουργοί παραιτούνταν λίγες ώρες αργότερα. «Εχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση να μην προκαλέσει η αντιπολίτευση δημόσιες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του ήδη εύθραυστου πολιτικού σκηνικού» φέρεται να λέει ο αμερικανός διπλωμάτης.
Και ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται να δίνουν προτεραιότητα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ (και όχι στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας), ο Αμερικανός σημειώνει με νόημα ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίζεται τελευταία «πολύ αλλαγμένος» σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό και ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να δοκιμάσει τη... γνησιότητα των προθέσεών του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Αθήνα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των Αμερικανών. Αντιθέτως. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν εντελώς απίθανο να υπάρξει πρόοδος στο Σκοπιανό όσο ο Γκρούεφσκι παραμένει πρωθυπουργός στην ΠΓΔΜ.
Δεν σήμανε μόνο στην Ουάσιγκτον κόκκινος συναγερμός για τις εντάσεις στην ΠΓΔΜ. Σχεδόν ταυτόχρονα, αν όχι νωρίτερα, είχαν κινητοποιηθεί οι Γερμανοί, συνεπείς στην προσπάθειά τους να κατευθύνουν την επόμενη ημέρα στα Βαλκάνια, αν και αθόρυβα. Δεν είναι τυχαίο που το Βερολίνο έχει ορίσει ειδικό απεσταλμένο για την περιοχή, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τα Σκόπια. Ο Ερνστ Ράιχελ έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο επαφών με τους παίκτες στα Σκόπια, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες, πριν, κατά τη διάρκεια και προφανώς και μετά την κρίση στην ΠΓΔΜ. Από αυτές προκύπτει, σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες, ότι στις επαφές του με τη σκοπιανή πολιτική ηγεσία ο απεσταλμένος του γερμανικού ΥΠΕΞ απηύθυνε μήνυμα για την ανάγκη διενέργειας εκλογών, αφού θα έχει προηγηθεί η προετοιμασία, ώστε αυτές να είναι αξιόπιστες.

Ο φόβος του Βερολίνου για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σε κλειστή ενημέρωση που έκανε στους ευρωπαίους πρεσβευτές στα Σκόπια στις 16 Μαΐου, ο απεσταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρτογράφησε όλες τις κινήσεις του στη γειτονική χώρα. Μεταξύ αυτών, οι Γερμανοί φαίνεται να διαμήνυσαν στη σκοπιανή πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να αποφύγει τις συγκρούσεις μεταξύ πολιτών. Σαφής, όμως, φαίνεται να είναι και η διάθεση της γερμανικής πλευράς να αναζητήσει τρόπους μετάβασης στη μετά Γκρούεφσκι εποχή.
Στην ίδια συνάντηση ο Ράιχελ αποκαλύπτει ότι στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, ο Αλί Αχμέτι παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με ομάδες ενόπλων της περιοχής. Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος φέρεται να λέει στον γερμανό απεσταλμένο ότι στις επαφές του με τους αλβανούς ενόπλους «προσπαθούσε να τους πείσει να μην προχωρήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις». Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για τον ρόλο του την ημέρα της σύγκρουσης με την αστυνομία και αντ' αυτού υποστήριξε ότι θα ζητήσει έρευνα των γεγονότων στο Κουμάνοβο από το ΝΑΤΟ.
Ο Γερμανός δήλωσε ενώπιον των ευρωπαίων πρεσβευτών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν τα Σκόπια για εξελίξεις και να παρεμβαίνουν όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. «Η συνέχιση του status quο δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε επιθυμητή» καταλήγει ο Ράιχελ. H στάση του απηχεί σε μεγάλο βαθμό τη στροφή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο πρώην αγαπημένο της παιδί Νίκολα Γκρούεφσκι. Προφανώς οι ημέρες της εύνοιας απέναντι στον σκοπιανό πρωθυπουργό έχουν παρέλθει.
Το γερμανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις δεν είναι ανεξάρτητο, πάντως, από τον φόβο του Βερολίνου, όπως παραδέχεται και ο απεσταλμένος του, ότι η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να γίνει η αιτία η ΠΓΔΜ «να χάσει τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». Το Βερολίνο, εξάλλου, δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Γερμανοί δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελαν να τελειώνουν με την εκκρεμότητα της ονομασίας, όπως έχει παραδεχθεί η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο θεωρεί ότι μια σταθερή ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη για να σταθεί στα πόδια του το Κόσοβο. Και, βέβαια, δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, η Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να δεθούν στο ευρωατλαντικό άρμα προκειμένου να μην πέσουν στην αγκαλιά της Μόσχας.

Θεωρίες συνωµοσίας για τον Turkish Stream
Εννοείται ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Δεν άργησαν μάλιστα να βολιδοσκοπήσουν και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, συνδέοντας εμμέσως τις ταραχές και με το ζήτημα της ονομασίας. Οπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε πριν από περίπου δέκα ημέρες ο αρμόδιος διευθυντής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την ελληνίδα πρεσβευτή στη Μόσχα, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η αντίδραση της Δύσης ήταν ήπια και ασπάζονται τη θεωρία περί σύνδεσης των γεγονότων με αλβανούς εξτρεμιστές του UCK και του NLA που χρησιμοποιούν ως ορμητήριό τους το Κόσοβο. «Η Ρωσία αισθάνεται δικαιωμένη για τη στάση της έναντι του Κοσόβου» λέει ο ρώσος πρέσβης, που δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις πρόσφατες δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα περί Μεγάλης Αλβανίας, υπονοώντας ότι η Μόσχα τις ασπάζεται.
Ο ρώσος πρέσβης μάλιστα αναλύει στην ελληνίδα πρεσβευτή τη θεωρία της Μόσχας. Σύμφωνα με αυτήν, η πίεση προς τον σκοπιανό πρωθυπουργό αυξήθηκε επειδή ο Γκρούεφσκι αρνήθηκε να συνταχθεί με τη στάση της Δύσης στην υπόθεση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας! Ομως δεν σταμάτησε εκεί. Ο Μπότσαν Τσαρτσένκο συνέδεσε την αποσταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ με τα σχέδια για τον Turkish Stream και την προέκτασή του μέσω ελληνικού εδάφους στη γειτονική χώρα. Οπως το έθεσε, «μια φιλικότερη προς τη Δύση κυβέρνηση από του Γκρούεφσκι ίσως να απέρριπτε τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ, που είναι ο αδύναμος κρίκος του όλου εγχειρήματος». Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ο Ρώσος, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε ως αναγκαιότητα την επίλυση του ονοματολογικού, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την κατάσταση στη χώρα και ότι η έλλειψη συμφωνίας στο ονοματολογικό συνιστά βασικό εμπόδιο στη συνεργασία των χωρών της περιοχής»!
Το κλίμα στο οποίο κινούνται οι Ρώσοι είχε φανεί, όμως, και από τη δεξίωση που παρέθετε λίγες ημέρες νωρίτερα ο ρώσος πρέσβης στα Σκόπια με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού. Εκεί ο ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι ο φασισμός επιχειρεί να αναστηθεί, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στις Βαλτικές Χώρες και η τραγωδία στο Κουμάνοβο!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από