Καυτή πατάτα στα χέρια του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και της κυβέρνησης τείνουν να γίνουν τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα οποία παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση το τελευταίο τρίμηνο.
Με τη ρύθμιση για την απαγόρευση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας να έχει παγώσει, μετά και τις ενστάσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση δείχνει τώρα να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και να προχωρά σε «περικοπές» του αρχικού της σχεδίου για τους πλειστηριασμούς αλλά και σε λύση-πακέτο μαζί με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα κόκκινα δάνεια στην αγορά και από 78,5 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά στο τέλος του 2014 έχουν ήδη σκαρφαλώσει στα 84 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας 34,9% του συνόλου των δανείων.
Υπολογίζεται ότι πάνω 40.000 δανειολήπτες έχουν ήδη στα χέρια τους διαταγή για πλειστηριασμό και βρίσκονται στο κενό μετά τη λήξη, στο τέλος του περασμένου χρόνου, της μεταβατικής διάταξης που ίσχυε.
Αν και ατύπως οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς, δεν ισχύει το ίδιο και στις περιπτώσεις οφειλών προς τρίτους.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΤ. Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ περί «υπερβολικά γενναιόδωρων κριτηρίων» αλλά και τα περί κινδύνου συνολικής επιβάρυνσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα δίνουν το στίγμα και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να λύσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Η λύση-πακέτο που φαίνεται τελικά να έχει προκριθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και χωρίς ακόμη η κυβέρνηση να έχει συγκεκριμενοποιήσει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει φαίνεται να μην είναι γενναιόδωρη, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί. Πλέον η κυβέρνηση έχει κατεβάσει πολύ τον πήχη, ωστόσο, εξαιτίας των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, πολλοί είναι οι δανειολήπτες που δεν προχώρησαν σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες περιμένοντας ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την αρνητική έκθεση της ΕΚΤ η νέα ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς που έπεσε στο τραπέζι και περιλαμβάνει μέρος ενός συνολικού πακέτου έχει υποστεί σημαντικές περικοπές αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης για την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, αλλαγές προωθούνται και στον νόμο Κατσέλη σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων ενώ προωθείται και η ενίσχυση της εξωδικαστικής διαδικασίας. Οσο για τα επιχειρηματικά δάνεια, έχει προκριθεί η ενεργοποίηση του νόμου Δένδια.

Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ. Αναφορικά πάντως με τους πλειστηριασμούς, το αρχικό σενάριο για 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία έχει ήδη κριθεί ιδιαιτέρως γενναιόδωρο και δεν αποκλείεται, εφόσον προκριθεί, να είναι και κάτω των 250.000 ευρώ. Παράλληλα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και όχι τα 50.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο και, αντίστοιχα, το όριο της συνολικής κινητής και ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών θα υποχωρήσει στα 400.000 ευρώ, ίσως και χαμηλότερα, από 500.000 ευρώ που ήταν στο σχέδιο που εστάλη στην ΕΚΤ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις το όριο των 30.000 ευρώ έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί και ενδέχεται να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι μια ρύθμιση με γενναιόδωρα κριτήρια, κατά τους θεσμούς, για προστασία της πρώτης κατοικίας μάλλον είναι ανεδαφική, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν ευπαθή νοικοκυριά, όπως π.χ. ανέργους. Δικαιολογούν μάλιστα τη θέση αυτή λέγοντας ότι αφού η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει συνολικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος και όχι όπως αρχικά είχε σχεδιάσει (δηλαδή η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την κατάθεση ενός νόμου που θα αφορούσε τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα για την επίλυση του θέματος) δεν μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα δύο ρυθμίσεις, που η μία θα υπονομεύει την άλλη.

Εχουν μείνει στον αέρα
Το γεγονός ότι ήδη έχουν περάσει τρεις μήνες και η κυβέρνηση δεν έχει πάει στη Βουλή τη διάταξη που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αποτελεί ένα ανοιχτό μέτωπο, όχι μόνο γιατί ήταν βασική προεκλογική δέσμευση αλλά γιατί ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών παραμένει απροστάτευτος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από