Δύο απόρρητα έγγραφα της ΕΕ, στα οποία παρουσιάζεται η προγραμματισμένη στρατιωτική παρέμβαση στα πλοία τα οποία ταξιδεύουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, δημοσιεύει το Wikileaks. Τα ευρωπαϊκά έγγραφα, συντάκτες των οποίων είναι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Αμυνας των κρατών-μελών της Ενωσης, σηματοδοτούν μία απόκλιση από τις προηγούμενες στρατιωτικές στρατηγικές της ΕΕ. Το σχέδιο πήρε ομόφωνα το πράσινο φως και από τις 28 χώρες της Ενωσης στις 18 Μαΐου.

Ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες για τη λειτουργία του σχεδίου και προτείνουν περαιτέρω καθοδήγηση από την Κομισιόν. Σύμφωνα με το Wikileaks, η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται επίσης να προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί το σχέδιο της στρατιωτικής επέμβασης για τη φήμη της ΕΕ, σε περίπτωση που υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες ή δημιουργηθεί η αντίληψη ότι επιλέγονται πλευρές (στη λυβική σύγκρουση)».

Στα απόρρητα ευρωπαϊκά έγγραφα καθορίζεται μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των δικτύων δουλεμπόρων που μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Ειδικότερα περιέχονται πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή σκαφών τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στο έδαφος της Λιβύης, με σκοπό να μη μπορέσουν ποτέ να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Αμυνας προτείνουν στο πρώτο έγγραφο τη χρήση «της ευρείας παρακολούθησης και των δυνατοτήτων των μυστικών υπηρεσιών που είναι διαθέσιμα στα κράτη-μέλη», προκειμένου να εντοπίζονται πιθανά σκάφη δουλεμπόρων προτού ξεκινήσουν από τις αφρικανικές ακτές. Αφορά ουσιαστικά τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης των πληροφοριών προτείνοντας την ανάλυσή τους κεντρικά από τις Βρυξέλλες, από την υπηρεσία European External Action Service, και όχι μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη.

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της λιβυκής επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο προβλέπεται μία πιθανή εμπλοκή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης με ισλαμιστές, όπως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, «εντός της κυρίαρχης περιοχής της Λιβύης».

«Η απειλή στο σώμα θα πρέπει να αναγνωρισθεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η επιβίβαση, καθώς και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην ξηρά ή κοντά σε μη ασφαλείς ακτές, ή κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με μη πλόιμα σκάφη. Η πιθανή παρουσία εχθρικών δυνάμεων, εξτρεμιστών ή τρομοκρατών όπως η ISIS θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Δείτε τα έγγραφα

The EU defence chiefs' approved plan

The EU Politico-Military Group Advice

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από