Πριν καλά καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των δημοσιευμάτων που τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωναν τη συμφιλίωση της Amazon και του γαλλικού εκδοτικού οίκου Hachette,ο ιντερνετικός κολοσός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα εστία έντασης. Αυτήν τη φορά, βέβαια, αντίπαλός του είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος παγκοσμίως: ο Penguin Random House (δημιουργήθηκε μετά το «ναι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συγχώνευση του Penguin με την Random). Σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία του βιβλίου που επικαλείται η βρετανική «Γκάρντιαν», η Amazon και ο εκδοτικός οίκος βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τους όρους που θα περιλαμβάνει το νέο τους συμβόλαιο σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις βιβλίων.

Οπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, μια πιθανή αποτυχία στο κλείσιμο της συμφωνίας θα αναγκάσει το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο να παγώσει τις προπαραγγελίες των αναγνωστών – πελατών του ή ακόμη και να προκαλέσει σκοπίμως καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων του εκδοτικού οίκου. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να εφαρμόσει τις γνωστές τακτικές που χρησιμοποίησε πέρυσι στον ανοιχτό πόλεμο που ξέσπασε με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Hachette, μια αντιδικία που κράτησε για περισσότερους από έξι μήνες και έστρεψε διάσημους συγγραφείς (Ορχάν Παμούκ, Πολ Οστερ, Φίλιπ Ροθ, Στίβεν Κινγκ κ.ά.) ενάντια στην Amazon και στην πολιτική που ακολουθεί. Νικήτρια αναδείχθηκε τελικά η Hachette, η οποία αποφασίζει έκτοτε για τις τιμές λιανικής των ηλεκτρονικών βιβλίων.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. Από την πλευρά του ο Penguin Random House ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με την Amazon» και πως «δεν σκοπεύει να σταματήσει την πώληση των βιβλίων του –ηλεκτρονικών και μη –μέσα από το δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα». «Πιστεύω πως μπορεί και να περάσουμε σε μια μακρά περίοδο ανοιχτών συζητήσεων» σχολίασε ο συντάκτης της ιστοσελίδας thebookseller.com Φίλιπ Τζόουνς και διευκρίνισε πως το γεγονός ότι η αντιπαράθεση προέκυψε πριν από το καλοκαίρι –και επομένως πριν από τις πυρετώδεις προετοιμασίες για πωλήσεις πριν από τα Χριστούγεννα –είναι μια ευνοϊκή συγκυρία για τον εκδοτικό οίκο. «Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η Amazon θα ντραπεί να βγάλει από τη θήκη τα όπλα της, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν» τόνισε με νόημα.