Τους ρόλους της ζωής της, ως μάνα, σύζυγος πολιτικού, άπορη γυναίκα, εξιλαστήριο θύμα, προσπάθησε να υπερασπιστεί χθες η Βίκυ Σταμάτη ελπίζοντας σε μια απόφαση-γέφυρα που θα τη φέρει και πάλι δίπλα στο ανήλικο παιδί της.

Η καταδικασμένη για την υπόθεση με τις χρυσές μίζες σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στάθηκε μπροστά στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας και με έντονο ύφος, που πρόδιδε συναισθηματική φόρτιση, αλλά και με μεγάλο θυμό, ζήτησε ουσιαστικά να την εμπιστευτούν και να την αποφυλακίσουν.

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ. Η Βίκυ Σταμάτη έκλεψε την παράσταση από τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ενα χάδι, ένα φιλί και ένα κόκκινο λουλούδι –γεράνι είπαν όσοι ήταν κοντά στο εδώλιο –ήταν η δική της «καλημέρα» στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρώην υπουργός βοηθούσε τη σύζυγό του να μεταφέρει πάνω σε ένα τραπεζάκι τον φάκελο με τις χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα για το παιδί της, αλλά και την επιστολή ενός αγνώστου, όπως η ίδια είπε, που ούτε λίγο ούτε πολύ της αναγνώριζε ότι ήταν «ο εύκολος στόχος για τα δεινά που περνά ο τόπος μας».

Η φωνή της έχει συνεχόμενες διακυμάνσεις. Δεν δέχεται διακοπές. Δίνει έμφαση στις κινήσεις των χεριών της. «Θέλω να ολοκληρώσω. Δεν θα με διακόψετε. Προέρχομαι από το νοσοκομείο» ακούστηκε να λέει κάποια στιγμή στην πρόεδρο του δικαστηρίου, ισχυριζόμενη ότι είναι έτοιμη να υποβληθεί στο τεστ της αλήθειας για να αποδείξει πως είναι αθώα. Ή «υπεραθώα», όπως επανέλαβε πολλές φορές εμφατικά θέλοντας να δείξει, κατά τα λεγόμενά της, ότι είναι «κρυστάλλινη και άμεμπτη».

«Εχω μείζονα κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό λόγω της έλλειψης του παιδιού μου» είπε κοιτώντας ευθεία προς τις πέντε γυναίκες δικαστικές λειτουργούς, που θα την κρίνουν σε λίγες ημέρες. Το αίτημά της το περιέγραψε με ύφος γλαφυρό, αφήνοντας στον δικηγόρο της Φραγκίσκο Ραγκούση τη νομική αιτιολόγησή του: «Εγώ θέλω να οδηγηθώ στο φως. Το παιδί μου είναι το μοναδικό φάρμακο που με κρατά στη ζωή».

Εξήγησε μάλιστα πως το γεγονός ότι έγινε μάνα σε μεγάλη ηλικία ύστερα από πολλές προσπάθειες και εξωσωματικές, την έχει δέσει ιδιαίτερα με το «δώρο που απέκτησα και μου το έδωσε ο άνδρας μου». «Το παιδί μου είναι κύτταρο του Ακη Τσοχατζόπουλου» είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της.

Κατά τη διάρκεια της αφήγησής της προσπάθησε να αποδομήσει την εικόνα που έχει ο κόσμος για εκείνη και για την οικονομική κατάστασή της. «Εγώ και το παιδί μου είμαστε άποροι. Ο Τσοχατζόπουλος έχει τρία χρόνια να πληρώσει τα δίδακτρα του παιδιού του. Τα πληρώνει ο δικός μου πατέρας».

«ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ». Οταν έφτασε να μιλήσει για την πρόσφατη απόδρασή της –φυγή την ονόμασε –ομολόγησε ότι δεν μετάνιωσε και «θα το ξανάκανα για να βρεθώ κοντά στο παιδί μου». Γιατί; «Προτιμώ να πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου και όχι εδώ μέσα» ήταν η απάντηση εννοώντας το Δρομοκαΐτειο.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για ευθύνες άλλων εκτός τη δικαστικής αίθουσας, κάνοντας λόγο για διακριτική μεταχείριση της Δικαιοσύνης που επέτρεψε «στη θυγατέρα του συζύγου μου Αρετή Τσοχατζοπούλου να βρεθεί κοντά στα παιδιά της».

Επεισε τους δικαστές ότι είναι θύμα, αθώα και ότι αξίζει να της δώσουν δεύτερη ευκαιρία η Βίκυ Σταμάτη; Ηδη χθες, η εισαγγελέας πρότεινε την αποφυλάκιση με όρους για τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη. Και οι δύο κατηγορούμενοι, όμως, δεν μπορούν παρά να περιμένουν τη δικαστική απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση.